Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Ministarstvo pravde poziva na konsultacije u vezi sa izmenom Ustava


Ministarka pravde Nela Kuburović pozvala je sve zainteresovane da učestvuju u konsultacijama u vezi sa promenom Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006).

Povodom najave udruženja sudija, tužilaca, sudijskih i tužilačkih pomoćnika da će iz njih izaći, Kuburović je navela da postoji više udruženja, a da je samo jedno najavilo da ne želi da učestvuje i još jednom pozvala sve učesnike da kažu svoje mišljenje jer je, kaže, upravo suština da se čuju različiti stavovi.

Navodeći da je Ministarstvo pravde pre šest meseci pokrenulo javnu raspravu koja se odnosi na izmene Ustava, a tiče se promena organizacija sudijske vlasti i javnog tužilaštva, Kuburović je ukazala da je polazna osnova bila analiza koju je uradila Radna grupa Komisije za sprovođenje nacionalne strategije.

- Najvažnije je što smo otvorili javnu raspravu kakva do sada nije postojala u Srbiji, pre svega kada je reč o ustavnim izmenama i podsetiću vas da 2006. godina kada se donosio Ustav takva rasprava nije bila omogućena, naročito predstavnicima udruženja sudija i tužilaca, a takođe nisu imali priliku da se čuju ni kada se sprovodila reforma 2009. godine - rekla je Kuburović.

Ona je navela da cilj izmena koje treba da uslede nije samo da budu zadovoljni sudije i tužioci već da se povrati poverenje građana u pravosudni sistem.

- Ono što je najvažnije što će nakon završetka ovog konsultativnog procesa, Ministarstvo pravde nakon analize izaći sa odgovarajućim predlogom sa kojim ćemo opet biti u javnoj raspravi. Taj predlog će se naći pred mišljenjem Venecijanske komisije - rekla je ona.

Izvor: Vebsajt Blic, 31.10.2017.
Naslov: Redakcija