Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ISTRAŽIVANJE OECD-A: Srbija po emigraciji 31. u svetu


Emigracija iz Srbije poprimila je, prema procenama nedavno objavljenim u Sekretarijatu OECD, galopirajući rast, izjavio je redovni član Akademije ekonomskih nauka, profesor Vladimir Grečić, navodeći da je Srbija, na rang listi 50 zemalja u svetu sa najbrojnijom emigracijom, zauzela 31 mesto.

Ne postoje precizni podaci o tome koliko građana Srbije trenutno živi i radi u inostranstvu, niti koliko ljudi godišnje potraži posao van granica zemlje, a prema domaćoj statistici, koja svoje podatke bazira na popisu, prema poslednjem izveštaju iz 2011. van zemlje se nalazi 313.411 naših građana.

Međutim podaci OECD, rađeni uglavnom prema evidencijama zemalja koje primaju ekonomske migrante, govore da je broj čak 598.200 iseljenika i to samo u te zemlje i starosne dobi 15 i više godina.

Prema procenama nedavno objavljenim u Sekretarijatu OECD, prosečan godišnji broj emigranata iz naše zemlje samo u države članice OECD, u periodu od 2005. do 2014. iznosio je 31.000. U 2014. godini emigriralo je 57.000 osoba, da bi 2015. godine taj broj dostigao rekordnih 60.000.

Koliko se migranata vratilo u Srbiju nije poznato. Takav podatak u ovoj publikaciji nije dostupan, rekao je profesor Grečić.

On ukazuje i na skorašnja istraživanja koja pokazuju da su emigracione namere mladih kod nas dosta izražene – čak dve trećine ispitanika iz te kategorije želi da se iseli iz zemlje.

Motivacija mladih za emigraciju je skoro u potpunosti ekonomska (81,9 odsto). Oni žele poboljšanje životnog standarda, lakše zaposlenje, bolje uslovi za pokretanje sopstvenog posla, bolje obrazovanje i slično.

Najprivlačnije zemlje destinacije za emigraciju su zemlje EU (gotovo kod četvrtine ispitanika), posebno Nemačka i Austrija, a od prekookeanskih SAD i Kanada.

Izvor: Vebsajt RTV, 30.10.2017.