Zastava Bosne i Hercegovine

POČELA PRIMENA E-RECEPTA: Od 30. oktobra u 10 beogradskih opština počelo izdavanje e-recepata. Do kraja 2017. godine sistem će biti uveden u svim beogradskim domovima zdravlja, a početkom naredne godine u celoj Srbiji


Olakšana procedura izdavanja recepata za hronične pacijente zaživela je u deset domova zdravlja u Beogradu, a početkom naredne godine, elektronskim receptom će do lekova dolaziti i pacijenti širom Srbije. Kada u potpunosti pređemo sa papirnih na e recepte, procenjuje se da će država uštedeti više od 30 miliona evra.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je to odlična vest za sve pacijente koji neće morati da svakog meseca idu u domove zdravlja po recept, već će to činiti jednom ili dvaput godišnje u zavisnosti od procene lekara.

"Idu direktno u apoteku i uzimaju lek koji su koristili do tada", kaže Lončar i dodaje da se elektronski recept uvodi prvo u deset opština u Beogradu, a plan je da početkom sledeće godine bude pokrivena cela Srbija.

Od 30. oktobra 2017. godine u domovima zdravlja- Savski venac, Stari grad, Palilula, Voždovac, Zemun, Novi Beograd, Zvezdara, Rakovica, Čukarica i Vračar. Do kraja godine u svim beogradskim domovima zdravlja, a početkom naredne godine u celoj Srbiji.

Ministar Lončar poručuje da je reč o ozbiljnoj promeni za pacijente i da je bila potrebna obuka svih koji učestvuju u procesu. Kaže da je najveći deo posla završen i da su ostali samo detalji.

Apoteke u kojima je moguće preuzeti lekove putem elektronskog recepta biće obeležene posebnim nalepnicama.

Lončar navodi i da će ubuduće lekari opšte prakse biti rasterećeniji i da će moći više da se bave preventivom, a ne papirologijom i birokratijom.

Lekar u Domu zdravlja Savski venac Nenad Đorđević rekao je da je sve spremno za uvođenje elektronskog recepta.

Objašnjava da su domovi zdravlja umreženi sa apotekama i da, kada lekari daju nalog, pacijent se javlja u apoteku i uzima recept.

"Neće biti zakazivanja kod lekara, neće biti čekanja i to će nama omogućiti da se mi posvetimo više pacijentima koji zahtevaju drugi tretman, a ne izdavanje hronične terapije", napominje Đorđević.

Uskoro nas očekuje i elektronski karton, a onda i potpuno ukidanje i papirnog uputa i papirnih recepata. Godišnje se izda 65 miliona recepata.

Procenjuje da će država samo ukidanjem papirnih recepata moći da uštedi i 30 miliona evra, a taj novac onda može da bude iskorišćen, npr. za uvođenje inovativnih i skupih lekova.

Izvor: Vebsajt RTS, Ana Stamenković, 30.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija