Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZA UVOĐENJE ŠKOLSKIH UNIFORMI NEOPHODNE IZMENE ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA TE O OSNOVNOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU: Razmatraju se dva modela. Jedan je da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine. Drugi je da roditelji kupe uniforme koje postaju trajno vlasništvo dece. Bili bi to samo gornji delovi, koji su praktični, udobni i dozvoljavaju slobodu pokreta. Bilo bi potrebno da svako dete ima bar dve letnje i dve zimske uniforme. Jedna od ideja koje će se razmatrati jeste da se na izradi školskih uniformi angažuju teško zapošljive osobe


Osnovci bi već od sledeće školske godine mogli u klupe da sednu obučeni u uniforme. Više nije pitanje da li će, već kada će ova novina biti uvedena u osmoletke. Dragana Milovanović, specijalni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da dinamika ne zavisi samo od Ministarstva, jer će za ovu novinu morati da se menjaju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 52/2011, 55/2013, 35/2015 - autentično tumačenje, 68/2015 i 62/2016 - odluka US) i Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 55/2013).

- To bi najranije moglo da bude od naredne školske godine, a u kojoj formi će da bude uvedeno i kako će da bude finansirano, još nije odlučeno. Razmišlja se u pravcu dva modela. Jedan je da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine. Druga ideja je da roditelji kupe uniforme i da su one onda trajno vlasništvo dece. Bili bi to samo gornji delovi, koji su praktični, udobni i dozvoljavaju slobodu pokreta. Bilo bi potrebno da svako dete ima bar dve letnje i dve zimske uniforme- objašnjava Dragana Milovanović.

Milovanović dodaje da je važno da se ove uniforme dopadaju deci, da ih rado nose. Zato će njihov dizajn biti prepušten svakoj školi pojedinačno koja bi, u saradnji sa đačkim parlamentom i savetom roditelja, izabrala izgled uniforme.

- Korist od uvođenja uniformi je višestruka. Prvo bi i roditelje i decu lišila dileme šta sutra da obuku za školu. Niko nema iluziju da će uniforme da izbrišu socijalne razlike. Ali smanjiće se nešto što je mnogo veći problem, a to je vršnjačko nasilje. Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala su da se nošenjem uniforme jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu, a kroz tu vizuelnu poruku da smo svi isti smanjuje se i vršnjačko nasilje, koje je veliki problem - objašnjava Milovanović.

Kako bi "ispipale puls" roditeljima i đacima, školske uprave su, po nalogu Ministarstva prosvete, već poslale instrukcije za sprovođenje ankete o tome da li su za uvođenje uniformi. Mišljenja su podeljena i većina roditelja osnovaca u mlađim razredima podržava ideju, dok su u starijim razredima češće zaokružili "nezainteresovan".

Dragana Milovanović kaže da je uvođenje uniformi deo realizacije ideje ministra prosvete da se upristoji rad škola. Tu, zaključuje, nije reč samo o učenicima, već se više pristojnosti traži i od nastavnika, ali i od roditelja kada dolaze u školu.

Jedna od ideja koje će se razmatrati, objašnjava Dragana Milovanović, jeste da se nađe model angažovanja teško zapošljivih osoba na izradi školskih uniformi. Tako bi kroz neku vrstu socijalnog preduzeća bila postignuta dva cilja - da uniforme budu jeftine, ali i da osobe koje zbog zdravstvenih tegoba teško pronalaze posao mogu da rade.

Izvor: Vebsajt Novosti, Ivana Mićović, 30.10. 2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija