Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INFORMACIONOJ BEZBEDNOSTI: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izradilo predloge podzakonskih akata za sprovođenje Zakona


Srbija ide u susret evropskim i svetskim trendovima u oblasti informacione bezbednosti, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, na predstavljanju predloga uredbi za primenu Zakona o informacionoj bezbednosti ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 - dalje: Zakon).

"Zakon je danas aktuelniji nekog ikad, budući da je informaciona bezbednost izazov u celom svetu i da tehnološki napredak sve više oblikuje naše živote", rekla je Matić u Privrednoj komori Srbije na skupu posvećenom primeni Zakona.

"Država Srbija ide u susret evropskim i svetskim trendovima i rešenjima drugih država koje veoma ozbiljno pristupaju ovom pitanju, naročito uzimajući u obzir nadolazeću eru Interneta svih stvari", istakla je Matić.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izradilo je predloge četiri uredbe za primenu Zakona:

  • Predlog uredbe o bližem sadržaju akta o bezbednosti informaciono-komunikacionih sistema od posebnog značaja, načinu provere i sadržaju izveštaja o proveri bezbednosti IKT sistema od posebnog značaja,
  • Predlog uredbe o bližem uređenju mera zaštite IKT sistema od posebnog značaja,
  • Predlog uredbe o utvrđivanju liste poslova u oblastima u kojima se obavljaju delatnosti od opšteg interesa i u kojima se koriste IKT sistemi od posebnog značaja,
  • Predlog uredbe o postupku dostavljanja podataka, listi, vrstama i značaju incidenata i postupku obaveštavanja o incidentima u IKT sistemima od posebnog značaja.

Zakon je donet je 26. januara 2016. godine, na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao prvi sistemski zakon u ovoj oblasti, koji je omogućio uspostavljanje institucionalnog okvira informacione bezbednosti u Srbiji.

Odlukom o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti ("Sl. glasnik RS", br. 24/2016) Vlada Republike Srbije je obrazovala navedeno Telo za koordinaciju, kojim predsedava Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a obrazovana je i Posebna radna grupa za izradu Strategije razvoja informacione bezbednosti Srbije, koja će predstavljati politiku i smernice za dalji rad u ovoj oblasti.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 31.10.2016.
Naslov: Redakcija