Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

Međunarodna konferencija Beogradske berze 3. novembra 2016. godine


Petnaesta međunarodna konferencija Beogradske berze, "UPGRADE IN BELGRADE 2016", biće održana u četvrtak, 3. novembra 2016. godine, u beogradskom Hotelu Hyatt Regency. Predstavnici i direktori najvećih berzi regiona i Centralne Evrope, investicionih društava koja pokrivaju Jugoistočnu Evropu, najkvalitetnijih akcionarskih društava iz sedam zemalja regiona kao i brokeri i fond menadžeri okupiće se u Beogradu i, zajedno sa predstavnicima domaćeg tržišta kapitala, pokušati da daju odgovore na pitanja koja se odnose na trenutni i budući razvoj berzanskog poslovanja u Evropi.

Pažnja koju će inostrani gosti i govornici iz zemlje i sveta ove godine ukazati Beogradskoj berzi rezultat je, pre svega, značajnog angažovanja ove institucije na procesu usklađivanja berzanskog poslovanja u Srbiji sa savremenim evropskim trendovima, kao i angažman Berze na pokretanju procesa finansiranja kompanija upravo putem tržišta kapitala, što predstavlja do sada još uvek neiskorišćenu alternativu u domaćoj privredi.

S obzirom na to da u Srbiji još uvek nije sproveden nijedan proces inicijalne javne ponude, odnosno, finansiranja poslovanja privrednih društava putem emisije akcija, poseban naglasak, i prva prezentacija na ovogodišnjoj Konferenciji berze posvećena je upravo sličnom procesu koji se sprovodi na jednoj od najvećih berzi u regionu – Berzi u Istanbulu, o čemu će govoriti gospodin Adnan Serhat Görgün. Raznovrsnost tržišnih materijala i investicionih alternativa na tržištu kapitala u Turskoj predstavlja interesantnu temu, kako za kompanije koje mogu da, u sklopu navedene prezentacije, čuju više o mogućnostima finansiranja upravo putem berze, tako i za predstavnike svih regionalnih berzi, koji ovim putem mogu da dobiju uvid u mogućnosti razvoja sopstvenog tržišta, kako bi se na taj način pomoglo pojedinačnim privrednim subjektima i ekonomiji u celini, što i jeste glavna funkcija tržišta kapitala.

Drugu logičku celinu u sklopu Konferencije UPGRADE IN BELGRADE 2016 predstavljaće, sada već tradicionalni, panel na temu povezanosti makroekonomije i razvoja tržišta kapitala, pod nazivom: Makroekonomske perspektive Srbije i regiona, u okviru kog će govornici pokušati da proniknu u dublju vezu između ekonomskog razvoja i potencijala tržišta kapitala, ali i u ekonomske perspektive u regionu u narednoj godini uopšte. Govornici u okviru ovog panela biće gospodin Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, gospodin Aleksandar Piker, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Beograd i član Upravnog odbora Beogradske berze, gospodin Ernst Bode, generalni direktor kompanije Messer Tehnogas i gospodin Dejan Šoškić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Drugi panel ovogodišnje Konferencije Beogradske berze biće posvećen projektu Unije tržišta kapitala (Capital Markets Union), koja predstavlja plan Evropske komisije za unapređenje svih funkcija tržišta kapitala na području cele EU, kako bi se raspoloživa štednja mobilisala i preusmerila na investicije u preduzeća, ali i infrastrukturne projekte, širom EU. Od kreiranja Unije tržišta kapitala očekuje se stvaranje diversifikovanijeg finansijskog sistema, više zasnovanog na razvijenom tržištu kapitala, a manje na bankarskim kreditima, uz istovremeno povećavanje mobilnosti kapitala bez ograničenja u smislu lokacije ili granica pojedinačnog tržišta. U svetlu ovog plana, ali i integracija koje se u poslednje vreme dešavaju u svetu berzanskog poslovanja, svoje viđenje na ovu temu daće generalni direktori berzi u Atini, Budimpešti, Bukureštu i Sofiji.

Još jedan od projekata Evropske Unije, koji se tiče tržišta kapitala – direktiva MiFID II, koja u praksi treba da zaživi početkom 2018. godine, biće posebno obrađena na ovogodišnjoj Konferenciji Beogradske berze. Kao i prethodna MiFID direktiva i direktiva MiFID II predstavlja regulatorni okvir kojim se definiše poslovanje za sve učesnike na tržištima kapitala na području Evropske Unije, pri čemu sama direktiva MiFID II ima za cilj da poveća zaštićenost investitora, transparentnost i regulaciju manje otvorenih tržišta ponovo u cilju sprečavanja nedozvoljenih radnji. Ipak, praktična primena MiFID II regulative otvara i brojna pitanja, počev od IT rešenja, do uloge pojedinih učesnika na tržištu i njihovih prava i obaveza, o čemu će, učesnicima beogradske berzanske Konferencije više govoriti Dr. Sandra Bramhoff, Head of Products & Regulation Deutsche Boerse, koja je u prethodnih nekoliko godina na Deutsche berzi bila aktivna upravo na poslovima prilagođavanja poslovanja berze sa propisima MiFID II regulative.

Jedno od specijalnih predavanja na ovogodišnjoj Konferenciji Berze biće posvećeno Blockchain tehnologijama, koje predstavljaju decentralizovanu platformu za skladištenje i transfer podataka, od strane učesnika u lancu, gde god u svetu da se nalaze, tačnije, bez jedne centralizovane institucije. Blockchain tehnologija inicijalno je nastala za potrebe korišćenja Bitcoin-a, ali se danas može koristiti i u druge svrhe koje podrazumevaju veliki broj međusobno povezanih podataka. Prezentaciju na temu Blockchain tehnologija na Konferenciji 3. novembra održaće gospodin Daniel Körmöczi, sa berze u Budimpešti.

Sastavni deo ovogodišnje Konferencije Berze biće i prezentacija o aminskom postrojenju Naftne industrije Srbije, koje predstavlja značajnu inovaciju u obradi prirodnog gasa. U ime NIS-a prezentaciju će održati gospodin Nikola Vukoje, rukovodilac službe za planiranje, operativnu i tehničku podršku u ovoj kompaniji.

Kao i prethodnih godina, sastavni deo Međunarodne konferencije Beogradske berze biće i Regionalna investitorska konferencija, koja je organizovana u saradnji sa investicionom bankom WOOD & Company. Za razliku od prethodnih godina, na ovogodišnjoj Investitorskoj konferenciji najboljim kompanijama iz regiona po prvi put će se pridružiti i kompanije iz Rumunije, Bugarske i Poljske, čime je znatno uvećana pokrivenost investicionih alternativa za zainteresovane investitore. Pored 25 kompanija čijim akcijama se trguje na regionalnim berzama svoje učešće na ovom događaju potvrdilo je i preko 30 investitora iz regiona, Evrope i SAD, koji će na individualnim razgovorima sa menadžmentom akcionarskih društava opredeliti u čije hartije od vrednosti će narednih meseci ulagati sredstva koja su im na raspolaganju.

Generalni sponzor ovogodišnje Konferencije Beogradske berze biće kompanija NIS a.d. Novi Sad, dok je Glavni sponzor panel dela Konferencije Istanbulska berza, a investitorskog dela Konferencije Piraeus banka. Na listi sponzora ovog događaja nalaze se i Thomson Reuters, Raiffeisen banka, Halkbank, Centralni registar hartija od vrednosti, kao i Udruženje banaka Srbije. Više informacija o samom događaju raspoloživo je i na internet stranicama: http://www.belex.rs/UIB16/.

Izvor: Redakcija, 31.10.2016.