Zastava Bosne i Hercegovine

RADI BOLJEG POZICIONIRANJA SRBIJE NA LISTI SVETSKE BANKE O LAKOĆI POSLOVANJA NEOPHODNO UBRZATI POSTUPAK DOBIJANJA PRIKLJUČKA ZA STRUJU: Za dobijanje priključka za električnu energiju sada je potrebno 125 dana, odnosno gotovo dvostruko i trostruko više nego u nekim susednim zemljama


Srbija bi do kraja mandata ove Vlade mogla da se nađe među prvih 20 na listi uslova poslovanja Svetske banke jer je postala odlično mesto za investicije, procenjuje šef Svetske banke u Srbiji, Toni Verhejen. Za bolju poziciju treba ubrzati i priključenje na struju, jer je to jedna od glavnih primedbi. Za to je, sada, potrebno 125 dana, odnosno gotovo dvostruko i trostruko više nego u nekim susednim zemljama. U EPS-u tvrde da rade po zakonu i da zahtevna procedura uglavnom ne zavisi od njih.

Za nove objekte sa građevinskom dozvolom, priključak za struju, od EPS-a, traže opštinske i gradske službe po objedinjenoj proceduri u elektronskoj formi. Za postojeće objekte, potrošači moraju na šalter.

Kada je zahtev potpun, u EPS-u kažu da saglasnost za priključenje daju u zakonskih 15 dana, ali onda slede radovi na terenu - gradnja trafostanice, postavljanje kablova i stubova. A to najčešće koče nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

"Vrlo često se dešava se da ne postoji javna površina kuda treba položiti neki kablovski vod da bi se taj priključak izgradio. Na srednjem naponu po zakonu stranka mora obezbediti i upotrebnu dozvolu objekta koji se priključuje. I na to ne utičemo", kaže Aleksandar Slijepčević iz "EPS Distribucija".

U gradskim sredinama od 15. novembra do 15. marta važi zabrana izvođenja radova na javnim površinama. Tako da i ta odluka donekle usporava priključenje.

Ipak, u Makedoniji se priključak za struju dobija za 97 dana, u Grčkoj za 51, a Sloveniji za samo 38 dana.

"Kada pogledate taj tehnički deo EPS-a koji traje mnogo duže nego u Grčkoj ili nekoj drugoj zemlji, očigledno da i tu postoji prostora za unapređenje rada tog javnog preduzeća koje pruža tu javnu uslugu", kaže profesorka Ana Trbović sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

Slijepčević kaže da postupak može biti kraći kada se stranka pravovremeno javi distribuciji. "To znači da ne čeka da se objekt izgradi, već čim dobije građevinsku dozvolu da se obrati", objasnio je Slijepčević.

Koliko je ovo važan posao pokazuje i činjenica da EPS na elektroenergetski sistem godišnje priključi najmanje 24.000 novih korisnika u zemlji.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 26.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija