Zastava Bosne i Hercegovine

DONETA UREDBA O SUBVENCIONISANJU NABAVKE NOVIH FISKALNIH UREĐAJA: Državna subvencija iznosiće 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom mestu, plus dodatnih 100 evra za svaki fiskalni uređaj, dok će za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a iznos biti povećan za 20 odsto


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu koja se odnosi na subvencionisanje nabavke novih fiskalnih uređaja, a ministar finansija Siniša Mali kaže da će državna subvencija iznositi 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom mestu, plus dodatnih 100 evra za svaki fiskalni uređaj, dok će za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a iznos biti povećan za 20 odsto.

"Kao što smo i obećali novi sistem fiskalizacije neće našu privredu koštati nijedan jedini dinar, jer će država kroz ove subvencije pokriti ceo trošak uvođenja nove fiskalizacije. Ona je za nas veoma važan projekat, jer njime nastavljamo borbu protiv sive ekonomije, a s druge strane, postojeći sistem fiskalizacije datira još iz 2003. godine, pa uvođenjem novog idemo ukorak sa vremenom", kaže Mali.

On ističe da su koristi od novog sistema za privredu mnogostruke, jer više neće biti kontrolnih traka, godišnjeg obaveznog servisa, a kao fiskalni uređaji će moći da se koriste i mobilni telefoni, tableti, računari.

"Sa te strane ceo sistem je mnogo efikasniji i mnogo fleksibilniji, a cilj njegovog uvođenja nam je da napravimo da privredno okruženje u Srbiji bude još konkurentnije i efikasnije", kaže ministar Siniša Mali.

Prema njegovim rečima od 1. oktobra kreće i prijava preko portala Poreske uprave svih onih koji su obveznici po novom Zakonu o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020) i koji mogu da prijave svoja prodajna mesta, a 15. oktobra, preko istog portala, kreće i prijava za subvencije za fiskalne uređaje.

Ona će trajati do 31. januara, a kako objašnjava ministar finansija, država neće čekati kraj januara da počne sa isplatom subvencija nego će svake nedelje, privrednicima kako se budu prijavljivali, uplaćivati novac i odmah pokrivati njihove troškove čime će se izbeći da oni imaju bilo kakvo dodatno opterećenje za uvođenje novih fiskalnih uređaja.

Izvor: Vebsajt RTV, 30.09.2021.
Naslov: Redakcija