Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Usvojen zaključak o usvajanju Nacionalne procene rizika od pranja novca


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju o vojnoj saradnji između Vlade Republike Srbije, koju predstavlja Ministarstvo odbrane i Vlade Arapske Republike Egipat koju predstavlja Ministarstvo odbrane, a čiji je cilj uspostavljanje pravnog okvira koji bi omogućio saradnju u oblasti vojno-tehničke, vojno-ekonomske i vojno-naučne saradnje, vojnog obrazovanja i obuke, kao i vojne medicine.

Memorandum će biti sprovođen kroz radne sastanke, konferencije, simpozijume i seminare i razmenu iskustava i konsultacija u oblastima od zajedničkog interesa.

Na sednici je usvojen zaključak o usvajanju Nacionalne procene rizika od pranja novca i nacionalne procene rizika od finansiranja terorizma, procene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u sektoru digitalne imovine i procene rizika od finansiranja širenja oružja za masovno uništenje.

Cilj procena rizika je da se dođe do zaključaka koji sektori i postupanja u sistemu jedne države nose potencijalno viši rizik, kako bi se na njih adekvatno odgovorilo.

U izradi procena rizika korišćena je metodologija Svetske banke, Saveta Evrope i RUSI instituta za odbrambene i bezbednosne studije, kao i sopstvena metodologija zasnovana na profesionalnim iskustvima u radu na procenama rizika iz prethodnih godina. U procenama rizika učestvovalo je više od hiljadu učesnika iz javnog i privatnog sektora.

Vlada Srbije donela je Uredbu o izdavanju doplatne poštanske marke “Izgradnja spomen-hrama Svetog Save” koja će biti štampana od 11. oktobra do 11. decembra 2021. godine u tiražu od ukupno 7.600.000 komada i u vrednosti od 10 dinara.

Na osnovu odluke Vlade, zgrada Mesne zajednice Bački Jarak u Bačkom Jarku proglašena je za spomenik kulture. Građevina podignuta 1904. godine, osim arhitektonskih vrednosti, predstavlja i jedno od retkih svedočanstava o multikulturalnoj istoriji Bačkog Jarka i nekadašnjem životu nemačke etničke zajednice na prostoru Vojvodine.

Izvor: Vebsajt Vlade, 30.09.2021.
Naslov: Redakcija