Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O FLEKSIBILNIM OBLICIMA RADA: Uskoro predlozi za rešenje statusa frilensera


Udruženje radnika na internetu saopštilo je da će, kako su i tražili, uskoro biti formirana radna grupa koja će pripremiti predlog za regulisanje statusa frilensera.

O tome ih je, kako navode u saopštenju, obavestilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka o socijalna pitanja, a u rešenju ministarstva se navodi da će radna grupa ‚‚pripremiti predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Srbije i samozaposlenih lica, a koja rade preko platformi”.

Radna grupa treba da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status, navedeno je u Rešenju Ministarstva.

Udruženje frilensera očekuje da radna grupa bude što pre formirana i da počne s radom, te smatra da rešenje koje je najavljeno za 1. januar, a koje podrazumeva normirane troškove od 18.300 dinara mesečno sa ukupnim iznosom poreza i doprinosa od 55,8 odsto, mora biti izmenjeno, zbog čega će, kako navode, već na prvom sastanku radne grupe to pitanje da označe kao prioritetno.

Izvor: Vebsajt Politika, 28.09.2021.
Naslov: Redakcija