Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O IZMENAMA I DOPUNAMA UREDBE O RASPODELI PODSTICAJA U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU U 2020. GODINI: Uredba na snazi od 26. septembra 2020. godine


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini ("Sl. glasnik RS", br. 118/2020), koja se odnose na IPARD podsticaje.

Ovim izmenama, korisnicima tih sredstava biće omogućeno da ostvare prava na isplatu u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u propisanom roku.

Za tekuću i naredne dve godine novac će biti upotrebljen za programe koji se odnose na unapređenje konkurentnosti i investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (podsticanje podizanja novih višegodišnjih proizvodnih zasada i unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje).

Takođe, ova sredstva će biti upotrebljena za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva (podrška unapređenja vina i rakije, kontrolne markice za poljoprivredno-prehrambene proizvode i evidencione markice za vino i nabavka opreme u sektoru mesa, mleka i piva) i upravljanje rizicima.

Doneta je i Uredba o izmenama i dopunama Uredbe o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 118/2020).

Poljoprivrednom proizvođaču tovne junadi biće isplaćena subvencija u iznosu od 20.000 dinara za svako prodato grlo u periodu od 5. septembra do 30. oktobra.

Izvor: Vebsajt Vlade, 24.09.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija