Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O PRIVREMENIM MERAMA ZA BANKE RADI UBLAŽAVANJA POSLEDICA PANDEMIJE COVID-19 U CILJU OČUVANJA STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: Banke će u narednim danima, klijentima koji su prihvatili moratorijum, dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom, i klijenti će imati sedam dana da se o ponuđenom planu izjasne


Drugi zastoj u otplati obaveza prema bankama istekao je 30. septembra, a banke će u narednim danima klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom, i klijenti će imati sedam dana da se o ponuđenom planu izjasne, saopštilo je Udruženje banaka Srbije (UBS).

Iz UBS savetuju da klijenti sa pažnjom pročitaju dopis banke i odaberu jednu od tri opcija koja im najviše odgovara.

"Prva mogućnost je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita. Druga mogućnost, ako im to finansijska situacija dozvoljava, jeste da odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu. Treća mogućnost je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum", izjavio je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić i dodao da je važno da građani znaju da je odluka na njima.

Drugi moratorijum prihvatilo je 82% građana i 69% preduzeća, a ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

UBS je saopštio da su se od izbijanja krize zbog pandemije Covid-19 banke na različite načine uključile da omoguće stanovništvu i preduzećima da lakše savladaju posledice.

Vrednost prvog moratorijuma koji je proglašen u martu bila oko dve milijarde evra, a drugi sa kraja jula ima vrednost od skoro milijardu evra, podsećaju iz UBS-a i navode da je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila vredna oko dve milijarde evra.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.09.2020.
Naslov: Redakcija