Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O RAČUNOVODSTVU: Udruženje računovođa i knjigovođa Srbije nezadovoljno Predlogom zakona i najavljuje pokretanje postupka ocene ustavnosti obraćanje Zaštitniku građana i EU komisiji i komisiji za zaštitu konkurentnosti


Narodna skupština Republike Srbije, 2. oktobra 2019. godine, započinje novu sednicu na čijem se dnevnom redu nalazi i  Predlog zakona o računovodstvu.

Tim povodom Udruženje računovođa i knjigovođa Srbije (URIKS) izražava svoje nezadovoljstvo i neslaganje predloženi rešenjima i podseća da su svoje primedbe na Nacrt zakona izneli u toku kratke javne rasprave.

Iz URIKS-a navode da gotovo ništa od primedbi nije usvojeno, te da je Predlog zakona upućen u Narodnu skupštinu Republike Srbije na usvajanje u gotovo nepromenjenom obliku.

- Mnogo je spornih izmena, ali najznačajnije i sa najviše štetnih posledica za struku i privredu su svakako uvođenje obaveze sticanja stručnih zvanja za knjigovodstvene agencije, uvođenje obaveze izdavanja elektronskih faktura i skraćenje rokova za finansijsko izveštavanje - precizira se u saopštenju URIKS-a.

Pošto primedbe nisu uvažene, URIKS, u skladu sa zakonom i svojim statutom planira sledeće aktivnosti:

 1. Pokretanje peticije za ukidanje obaveze sticanja profesionalnih zvanja – PETICIJA

2. Stupanje u kontakt sa svim interesnim stranama-konsultantskim kućama, udruženjima, privrednicima, unijama poslodavaca, unijama proizvođača softvera itd. radi zajedničkih aktivnosti.

3. Sastanak u Ministarstvu finansija.

4. Ocena ustavnosti, obraćanje Zaštitniku građana, obraćanje EU komisiji i komisiji za zaštitu konkurentnosti.

5. Mirna protesna šetnja.

Cilj URIKS-a, kako se navodi, je borba protiv nepotrebnih, dodatnih regulativa i ukazivanje na probleme računovodstvene profesije, te unapređenje računovodstvene struke i olakšavanje rada računovodstvenih agencija i svih računovodstvenih i knjigovodstvenih radnika.

- Podizanje ugleda računovodstvene struke i problemi struke ne mogu se rešiti novim udarom na računovođe. Umesto toga tražimo: stabilizaciju, nedvosmislenost, usklađenost i razumljivost zakonskih odredbi, smanjenje administracije i prenormiranosti, partnerski odnos službenika državne uprave sa poreskim obveznicima, te ujednačenost postupkom prema svim poreskim obveznicima - precizira se u saopštenju URIKS-a

Izvor: Vebsajt Udruženje računovođa i knjigovođa Srbije, 26.09.2019.
Naslov: Redakcija