Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN SPORAZUM O PRISTUPU PODACIMA IZ CENTRALNE EVIDENCIJE OBJEDINJENIH PROCEDURA (CEOP) IZMEĐU APR-A I MINISTARSTVA RUDARSTVA I ENERGETIKE


Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i v.d. direktora Agencije za privredne registre Milan Lučić potpisali su Sporazum o pristupu podacima i dokumentaciji Centralne evidencije objedinjenih procedura (CEOP), na osnovu koga će Ministarstvu biti omogućeno preuzimanje upravnih akata koji se donose u postupku izdavanja elektronskih građevinskih dozvola (rešenje o izdavanju lokacijskih uslova, rešenje o izdavanju građevinske dozvole, rešenje o izdavanju upotrebne dozvole, potvrda o pravosnažnosti građevinske dozvole itd.), pristup tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje se gradi energetski objekat (izvod iz projekta za potrebe pribavljanja građevinske dozvole, idejni projekat) i svim drugim podacima i činjenicama u CEOP sistemu, koji su od značaja za upravno postupanje Ministarstva.

"Na ovaj način značajno se unapređuje rad Ministarstva jer stičemo mogućnost da postupamo delotvornije i ekonomičnije kada odlučujemo o zahtevima stranaka, a strankama se olakšava ostvarivanje prava koja im pripadaju uz smanjenje troškova, bez dostavljanja akata i tehničke dokumentacije koja je sastavni deo CEOP sistema, a koja su do sada samostalno dostavljali", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Zahvaljujući elektronskim registrima koje vodi, APR obezbeđuje podatke za efikasnije obavljanje poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, kao i učinkovitiju primenu Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 i 95/2018 - autentično tumačenje) i Zakona o elektronskoj upravi ("Sl. glasnik RS", br. 27/2018)", izjavio je v.d. direktora APR-a Milan Lučić i dodao da je u prvoj polovini godine, po tom osnovu, javnom sektoru pruženo podataka za 2,5 miliona subjekata, što je dva puta više od dosadašnjeg godišnjeg maksimuma.

Lučić je naglasio da je u odnosu na sve sprovedene postupke izvršene u toku prošle godine, 40 odsto postupaka APR sproveo bez naknade, najviše kroz uslugu elektronske isporuke podataka putem veb servisa za državne organe i organizacije, pokrajinske i organe lokalne samouprave.

Izvor: Vebsajt APR, 25.09.2019.
Naslov: Redakcija