Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA VLADE 05 BROJ 110-6466/2017 O PRIMENI POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA RADNO ANGAŽOVANJE ESTRADNO-MUZIČKIH UMETNIKA I IZVOĐAČA U UGOSTITELJSTVU NA SVE POSLODAVCE NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE KOJI NISU ČLANOVI UNIJE POSLODAVACA SRBIJE, A KOJI NISU UČESTVOVALI U NJEGOVOM ZAKLJUČIVANJU: Tokom jeseni pojačane kontrole poštovanja Odluke. Za prekršaje predviđene milionske kazne


Jesen će u Srbiji biti tmurna za pevače i ugostitelje koji ne poštuju zakon, jer će krenuti pojačane kontrole poštovanja Odluka Vlade 05 broj 110-6466/2017 o primeni posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu na sve poslodavce na teritoriji Republike Srbije koji nisu članovi Unije poslodavaca Srbije, a koji nisu učestvovali u njegovom zaključivanju ("Sl. glasnik RS", br. 71/2017), a oni koji budu uhvaćeni u prekršaju suočavaju se sa potencijalnim milionskim kaznama.

Sve ovo utvrđeno je na seminaru koji je održan krajem septembra u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Inspektorata rada Srbije i Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije. Glavni govornici bili su Direktor Inspektorata Stevan Đurović i predsednik Sindikata Dragiša Golubović koji su utvrdili da je dosadašnjom primenom povećan broj zaključenih ugovora za oko 30 odsto, pa samim tim i priliv u budžet RS, ali i dali uputstva ovlašćenim licima za dalje delovanje na terenu.

Tako će u sledećem periodu Inspektori u koordinaciji sa sindikalnim kontrolorima pojačati kontrole sa ciljem da svi muzičari i ugostitelji poštuju prošireno dejstvo ugovora koji je potvrdila Vlada RS. Ukoliko ne budu imali zaključene ugovore, ili izvođači ne budu imali legalne isprave-uverenja ili potvrde, kazne predviđene u ovom slučaju kreću se i do 2 miliona dinara, a predviđeno je i zatvaranje objekata.

Izvor: Vebsajt Novosti, 27.09.2019.
Naslov: Redakcija