Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRETANJE EKONOMSKE I SPOLJNOTRGOVINSKE AKTIVNOSTI


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja je u periodu januar-avgust, u odnosu na isti period prethodne godine, povećana za 2,7%, vođena pre svega rastom prerađivačke industrije od 2,8%. Na kretanje industrijske proizvodnje u avgustu privremeno su uticali kapitalni remonti u sektorima rudarstva i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom, kao i nizak vodostaj.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u avgustu zabeležila rast od 0,3%. U okviru prerađivačke industrije najveći pozitivan doprinos njenom mesečnom rastu potekao je od proizvodnje metalnih proizvoda, derivata nafte i mašina i opreme.

Međugodišnje posmatrano, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, promet robe u trgovini na malo u avgustu je bio realno viši za 5,5%. U periodu januar-avgust promet u trgovini na malo bio je veći za 3,7% nego u istom periodu prethodne godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-avgust izvoz robe veći je za 8,5% nego u istom periodu prethodne godine, što je rezultat rasta izvoza prerađivačke industrije od 10,8%. Na dalji rast izvoza u narednom periodu povoljno će uticati i normalizacija izvoza poljoprivrednih proizvoda, nakon dobre poljoprivredne sezone. S druge strane, robni uvoz povećan je u istom periodu za 13,0%, pre svega usled rasta uvoza intermedijarnih i kapitalnih proizvoda za potrebe industrije.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 28.09.2018.
Naslov: Redakcija