Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAVNI SUD RS: GRAđANIN KOJI PODNESE USTAVNU żALBU čEKA REšENJE NAJDUżE DVE I PO GODINE


Ustavni sud Republike Srbije do sada nije dosudio nijednu odštetu manju od 200 evra niti veću od 2.500 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za povredu prava građana na suđenje u razumnom roku, saopšteno je iz ovog suda.

O konkretnim slučajevima, u kojima su dosuđivane najveće ili najmanje odštete, u sudu ne žele da govore, jer smatraju da bi time povredili pravo na privatnost građana koji su dobili obeštećenje zbog dugotrajnog suđenja pred redovnim sudovima.

Do pre nekoliko godina, Ustavni sud je bio pretrpan ustavnim žalbama, pa je i sam kršio ustavno pravo građana na suđenje u razumnom roku. Žalbe su čekale po nekoliko godina, ali sada je situacija drugačija. Ustavni sud je ubrzao rad. Ostalo je još nekoliko stotina žalbi iz 2013. godine, tako da će u 2016. godinu ovaj sud ući sa dvogodišnjim zaostatkom.

Ustavni sud je kroz sopstvenu unutrašnju organizaciju preduzeo mere da bilo koji građanin koji podnese ustavnu žalbu ne čeka duže od dve do dve i po godine. Očekuje se da će do kraja 2015. godine preduzete mere dati rezultat, čime bi svi podnosioci, pa i oni koji smatraju da im je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku, dobili odluku u roku koji je primeren, s obzirom na još veliki priliv novih ustavnih žalbi, rečeno je u ovom sudu.

Od kada postoji mogućnost da se građani žale i redovnim sudovima, na osnivu Zakona o uređenju sudova ("Sl. glasnik RS", br. 116/2008, 104/2009, 101/2010, 31/2011 - dr. zakon, 78/2011 - dr. zakon, 101/2011, 101/2013 i 40/2015 - dr. zakon), mesečni priliv novih ustavnih žalbi smanjen je za oko 20 odsto.

Od 1. januara 2016. godine počeće sa primenom Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku ("Sl. glasnik RS", br. 40/2015), koji će obavezati predsednike sudova da o prigovorima građana, na sporost postupaka koji su u toku, odluče za najviše dva meseca. Ovim Zakonom su propisane odštete od 300 do 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Ustavni sud će ostati nadležan da ispituje povredu prava na suđenje u razumnom roku u postupcima koji su okončani pred redovnim sudovima.

Drugim rečima, građanin će moći da se žali predsedniku redovnog suda na postupak koji se još vodi u tom sudu, a tek kada se postupak okonča, moći će da se žali na dugo trajanje Ustavnom sudu i da traži naknadu neimovinske štete zbog povređenog prava na suđenje u razumnom roku. Sud, u skladu sa ekonomskim prilikama u Srbiji, određuje odštetu kao takozvano pravično zadovoljenje zbog spore pravde.

Od početka 2015. godine do sredine septembra, kako je saopštio ministar pravde Nikola Selaković, našim građanima je isplaćeno oko 250 miliona dinara odštete na osnovu odluka Ustavnog suda i oko 350 miliona dinara na osnovu odluka suda u Strazburu.

Izvor: Vebsat Politika, Aleksandra Petrović, 30.09.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležvanje: Redakcija