Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREGOVARAČKO POGLAVLJE 27: U PROCESU EVRIONTEGRACIJA UPRAVLJANJE OTPADOM NAJVEćI IZAZOV U OBLASTI EKOLOGIJE


Najveći izazovi u procesu evropskih integracija u oblasti zaštite životne sredine biće velike infrastrukturne kompenente upravljanja otpadom i prečišćavanjem otpadnih voda, izjavio je savetnik državnog sekretara za životnu sredinu, Milan Stevanović.

Ukupna vrednost koju treba izdvojiti za te dve komponente iznosi između 5,5 i sedam milijardi evra, a sa operativnim troškovima tih postrojenja taj iznos iznosi oko 10 milijardi evra koje treba izdvojiti u narednih 25 godina, rekao je Stevanović.

Osim finansijskih i tehničkih izazova, sledeći izazov je i administrativni, jer Evropska komisija smatra da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine mora imati veći broj stručnjaka koji će se isključivo baviti ovom oblašću, napomenuo je Stevanović.

On je podsetio da je Ministarstvo početkom septembra 2015. godine dostavilo Vladi Republike Srbije postskrining dokument za Poglavlje 27 i da na osnovu jasnih signala Evropske komisije i Direktorata za životnu sredinu možemo očekivati otvaranje tog poglavlja bez početnih merila.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 30.09.2015.,
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija