Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ENERGETICI: Nastavlja se rad na izmenama Zakona


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović naglasila je da Srbija nastavlja rad na izmenama Zakona o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014, 95/2018 - dr. zakon, 40/2021, 35/2023 - dr. zakon i 62/2023), što će sveukupno gledano dati podlogu za transformaciju ne samo Srbijagasa, već i ostalih energetskih preduzeća. “Pre svega treba nam dobar zakonski okvir i temelj da bi sproveli promene u određenim preduzećima. Nastavljamo izmene zakona u energetici što će nam, sveukupno, dati podlogu za transformaciju i ne samo Srbijagasa, već i ostalih energetskih preduzeća”, rekla je Đedović. Na pitanje u vezi sa Srbijagasom, kaže da nema razloga da se sva preduzeća ne modernizuju i ne postanu agilnija, jer imamo sve preduslove za to.

Podsetila je da su počeli razdvajanje i izmene zakonskog okvira. “Pre nego što je skupština završila rad u letnjem periodu izglasali smo izmene Zakona o energetici, gde se vrši razdvajanje upravljanja subjektima. Sada određeni subjekti ostaju u nadležnosti vlade, a određeni prelaze u nadležnost skupštine, odnosno komisije koju će formirati, čime praktično smanjujemo da samo vlada ima uticaj nad svim energetskim kompanijama kada je reč o upravljanju”, ukazala je ministarka. Prema rečima Đedović, to je bio prvi korak, a drugi su izmene zakona o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu. Na pitanje kako vidi budućnost EPS-a i njegovu ulogu, Đedović podseća da je država krenula u proces reforme preduzeća u energetskom sektoru koji je važan za stabilnost privrede. Podseća da je promenjen statut preduzeća, forma..

Pokazali smo da smo odlučni i da idemo ka profesionalnom upravljanju našim najvećim energetskim preduzećem, da bi EPS imao preduslove da bude uspešniji i autonomniji, rekla je ministarka i podsetila da te promene traže vreme. “Priča se kako da dobijemo efikasnije, odgovornije upravljanje, da ljudi imaju ciljeve, da se meri ispunjenosti ciljeva, kao što se to radi u privatnom sektoru. Cilj je da budemo lider u regionu. Za početak, moramo u taj proces da uđemo i sa drugim kompanijama, jer je reforma ključna što se pokazalo u energetskoj krizi”, rekla je ona. Podsetila je da je bilo puno otpora, da je još prisutan, ali da država mora da bude odlučna, a što je bio predmet razgovora i sa MMF-om. Đedović je govorila i o zameni stolarije i energetskoj efikasnosti i tome da država daje subvencije zahvaljujući kojoj je 20.000 građana moglo da promeni kotao, ugradi solarne panele, zameni stolariju.

Država im je, kaže, pomogla sa 50 odsto troškova da dobiju kroz subvencije i uštede se procenjuju na 30 odsto. Ministarka kaže da država podstiče tržište da ulaže u obnovljive izvore energije, što je, ocenila je, važno i za investitore, kojima je važna sigurnost i predvidiv regulatorni okvir. “Sproveli smo prve najveće aukcije za dodele tržišnih premija u regionu, za 450 megavata od jednom. To je priličan kapacitet ako znamo da sada imao oko 500 megavata i za energije sunca i vetra, kada se izgrade svih sedam-osam elektrana koje su ušle u program, da ćemo duplirati naše kapacitete, što je neophodno i radi privlačenja investicija”, rekla je Đedović. Kaže da je bitno da država ne otkupljuje električnu energiju, jer je struja promenljiva berzanska kategorija, da se može desiti da se ugovor dobro ne proceni, a što je bio razlog da se pređe na aukcije.

“Ako cena struja bude iznad one koju su proizvođači ponudili na aukciji oni plaćaju razliku, ako su cene niže od ponuđene država plaća. U proseku smo dobili cenu za najveći deo kapaciteta oko 68 evra po megavat času, ako znamo da je sada tržišna cena 100 - 110 evra, da neće, dugoročne projekcije kažu, spadati ispod 90 odnosno 80, znači da smo dobar posao napravili i da će država prihodovati”, ukazala je ministarka. Uz to investitori će, kako dodaje, uložiti preko milijardu evra širom Srbije gde su projekti locirani, i u naredne dve-tri godine. “Ako znamo da jačamo naše hidro potencijale, da planiramo izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica, da radimo studiju izvodljivosti za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Đerdap tri i da ćemo raditi remonte, da ćemo doći do većih kapaciteta - to nam daje sigurnost da ćemo imati dovoljno obnovljivih izvora energije”, navela je ministarka.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, 28.08.2023.
Naslov: Redakcija