Zastava Bosne i Hercegovine

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Osnovana Radna grupa za borbu protiv korupcije na tržištu nepokretnosti


Uspešno je održan prvi konstitutivni sastanak multi-institucionalne Radne grupe za borbu protiv korupcije na tržištu nepokretnosti, naveo je Republički geodetski zavod.

Ovaj sastanak, koji je održan 28. avgusta 2023. u prostorijama Republičkog geodetskog zavoda, okupio je "relevantne stručnjake iz različitih državnih institucija sa integritetom i bogatim iskustvom u dugogodišnjoj borbi protiv korupcije, što dodatno naglašava ozbiljnost i posvećenost suzbijanju korupcije u oblasti tržišta nepokretnosti", dodaje se.

Na prvom konstitutivnom sastanku, svi članovi su se upoznali sa svojim ulogama i odgovornostima, razmotrili osnovne ciljeve i plan rada i saglasili se da će fokus biti na razvoju transparentnih procedura, digitalizaciji procesa, obuci zaposlenih i podizanju svesti građana o posledicama korupcije na tržištu nepokretnosti.

- Ciljevi rada Radne grupe su usmereni na postizanje ključnih rezultata u borbi protiv korupcije na tržištu nepokretnosti. Prva faza će obuhvatiti temeljnu analizu postojećeg pravnog okvira koji uređuje tržište nepokretnosti radi identifikacije nedostataka u suprotstavljanju koruptivnim aktivnostima, bilo da se radi o regulisanim, delimično regulisanim ili neregulisanim segmentima tržišta. Osim toga, posebna pažnja biće posvećena identifikaciji oblasti koje su posebno ranjive na korupciju kako bi se obezbedila ciljana i efikasna intervencija - navode u RGZ.

Nakon analitičkog pregleda, uslediće rad na usklađivanju i usvajanju preporuka koje će imati za cilj unapređenje postojećih zakona i drugih propisa u oblasti tržišta nepokretnosti. Paralelno sa zakonodavnim aktivnostima, vodiće se kampanje za podizanje svesti šire javnosti o ozbiljnim posledicama korupcije na tržištu nepokretnosti i promovisanje integriteta kao ključne vrednosti u tom sektoru.

- Ovaj konstitutivni sastanak predstavlja početak argumentovane i odlučne borbe protiv korupcije na tržištu nepokretnosti. Svesni smo izazova pred nama, ali smo isto tako posvećeni ostvarivanju pozitivnih promena koje će omogućiti pravednije, transparentnije i odgovornije okruženje za sve učesnike na tržištu nepokretnosti - rekao je direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 29.08.2023.
Naslov: Redakcija