Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENAMA UREDBE O OBAVEZNOJ PROIZVODNJI I PROMETU HLEBA OD BRAŠNA "T-500": Uredba će ostati na snazi do 30. novembra 2023. godine


Vlada Republike Srbije odlučila je da produži Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" ("Sl. glasnik RS", br. 47/2023), kojom je propisana i njegova maksimalna maloprodajna cena od 54 dinara. Uredba će ostati na snazi do 30. novembra, a kako je navedeno u saopštenju, odlučeno je i da se iz Republičke direkcije za robne rezerve proizvođačima hleba koji koriste brašno “T-500” dodatno podeli 42.000 tona, što znači da će im do tog datuma biti dato ukupno 74.000 tona brašna. Uredba o izmenama Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" ("Sl. glasnik RS", br. 71/2023) doneta je, kako podsećaju, u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe koja je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročito nižih socijalnih kategorija i zato je produžen njen period važenja. Uredba je inače u junu propisala da maksimalna prodajna cena hleba od brašna “T-500” bude 54 dinara i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto.

Tada je odlučeno i da trgovci na malo, koji prodaju hleb, moraju da imaju najmanje 30 odsto ovog hleba u svojim prodajnim objektima i da će proizvođačima biti interventno prodato 32.000 tona tog brašna.

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, kaže da je odluka o produžetku Uredbe važna, jer bez nje cena hleba bila bi najmanje 90 dinara po vekni.

- U Grčkoj je hleb od 350 grama 1,30 evra, a u Hrvatskoj - 1,60. Mi i dalje na ovaj način omogućavamo građanima da kupe jeftiniju veknu. Iako će neko reći da je to mala ušteda, ne bih se složio, jer se hleb dosta konzumira, posebno u manjim sredinama koje imaju više članova. Mi trenutno prodajemo 2,5 miliona vekni dnevno - navodi Pralica.

Vlada Republike Srbije je maksimalnu cenu hleba “Sava” utvrdila u februaru kada je poslednji put poskupeo. Prema Uredbi maksimalna proizvođačka cena je tada iznosila 48,88 dinara. Vekna mora da bude teška najmanje 500 grama i napravljena od 370 grama brašna “T-500”.

Trgovci proizvođaču mogu da vrate do pet odsto od nabavljene količine na dnevnom nivou. Pralica napominje da većina pekara u Srbiji danas proizvodi samo hleb “Sava”, jer je povećana tražnja.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 29.08.2023.
Naslov: Redakcija