Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRIVREDNI SUD U BEOGRADU: Odbijen zahtev da "leks Agrokor" važi i u Srbiji


Privredni sud u Beogradu odbio je zahtev Ante Ramljaka, privremenog upravnika hrvatskog "Agrokora", da preduzeća u Srbiji, koja posluju u okviru ovog koncerna, pređu pod nadležnost "leks Agrokora". Reč je o Zakonu o sistemski važnim kompanijama koje je hrvatski Sabor usvojio u aprilu kako bi spasio posrnulu poslovnu imperiju prezaduženog Ivice Todorića. Time je njegovu privatnu imovinu tamošnja država praktično nacionalizovala. Ova informacija potvrđena je i u Privrednom sudu u Beogradu.

U okviru hrvatskog koncerna u Srbiji posluju trgovinski lanac "Merkator S", "Frikom", Dijamant", "Mg mivela", "Kikindski mlin" i "Nova sloga". Ramljak, koga je hrvatska vlada imenovala da upravlja ovom firmom, obratio se krajem jula Privrednom sudu u Beogradu sa zahtevom da i za firme u Srbiji važi "leks Agrokor". Međutim, njegov zahtev je odbijen.

Ova odluka samo je nastavak pravne sage između uprave "Agrokora" i ruske Sberbanke, kojoj ovaj koncern najviše duguje a koja je, za sada, ostala kratkih rukava. Odnosno, primenom "leks Agrokora" nema garancija da će im više od milijardu evra, koliko su pozajmili Todoriću, biti vraćeno. Zato su Rusi svoja prava poslednjih nekoliko meseci pokušali da zaštite pred međunarodnim i regionalnim sudovima. Tako je ruska Sberbanka Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnela zahtev za zabranu raspolaganja imovinom "Frikoma" i "Dijamanta". Početkom juna nadležni prvostepeni sudovi u Srbiji doneli su rešenja za određivanje privremenih mera obezbeđenja. Time je poverenik Ante Ramljak praktično dobio zabranu "otuđenja i opterećenja" u ovim kompanijama. Ruska Sberbanka onemogućila je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stavi ove dve srpske firme, ali i da odlučuje o njihovoj eventualnoj prodaji.

Sberbanka je, sa druge strane, osigurala da će im hrvatski koncern vratiti deo duga prema ovim kompanijama.

Ramljakov zahtev Privrednom sudu u Beogradu praktično je bio odgovor na mere koje su Rusi preduzeli, ali i deo regionalne poslovne strategije koja je imala za cilj da se privremenoj upravi hrvatskog koncerna u Srbiji daju odrešene ruke. Tako bi Ramljak nad kompanijama koje posluju u Srbiji mogao da uvede prekogranični stečaj. Identičan zahtev Ramljak je podneo i Okružnom sudu u Ljubljani. Međutim, epilog je bio drugačiji. Odlukom suda u Sloveniji ceo "Merkator" je prešao u nadležnost "leks Agrokora".

Okružni sud u Ljubljani je sredinom jula potvrdio Ramljakov zahtev i doneo odluku o priznavanju stranog postupka zbog insolventnosti, što praktično znači prekogranični stečaj. Suštinski, Ramljak će u Ljubljani imati prvu i poslednju reč u odlučivanju o imovini tog hrvatskog koncerna u Sloveniji.

On može da upravlja "Merkatorom" ili da po potrebi proda kompletnu imovinu ili samo deo. Na Ramljaka su time prešla i ovlašćenja zastupnika i opunomoćenika za raspolaganje "Agrokorovom" imovinom u Sloveniji, odnosno "Merkatorom". Žalba protiv odluke koju je usvojio sud u Ljubljani podneta je drugostepenom apelacionom sudu.

Izvor: Vebsajt Politika, Anica Telesković, 30.08.2017.
Naslov: Redakcija