Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN SPORAZUM O ELEKTRONSKOJ RAZMENI PODATAKA IZMEĐU MINISTARSTVA PRAVDE I APR-A: Protokol i Sporazum omogućavaju da sudovi i drugi pravosudni organi "jednim klikom" putem veb servisa APR-a dobiju kompletne podatke o registrovanim pravnim licima i preduzetnicima, a Agencija će, s druge strane, preuzimati podatke o ustanovama, stečajnim postupcima koje sprovode privredni sudovi i o merama izrečenim za privredne prestupe i u krivičnim postupcima protiv lica registrovanih u APR-u


Ministar pravde Nela Kuburović i direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović potpisali su 31. avgusta 2017. godine Protokol i Sporazum o elektronskoj razmeni podataka koji će omogućiti razmenu podataka u realnom vremenu u službenim evidencijama dve institucije.

"Na sve načine pokušavamo da ubrzamo sudske postupke, a potpisivanje Protokola sa Agencijom za privredne registre je još jedan korak u tom cilju", istakla je ministarka Kuburović.

Direktor Obradović istakao je da su Protokol i Sporazum o elektronskoj razmeni podataka sa Ministarstvom pravde veoma značajni za Agenciju za privredne registre, koja će time moći da koristi podatke iz informacionog sistema Ministarstva pravde koji joj mogu biti potrebni za vođenje, pre svega, Centralne evidencije privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u.

Kuburović i Obradović su se dogovorili i o nastavku saradnje dve institucije u realizaciji zajedničkih projekata.

Protokol i Sporazum omogućavaju da sudovi i drugi pravosudni organi "jednim klikom" putem veb servisa APR-a dobiju kompletne podatke o registrovanim pravnim licima i preduzetnicima, a Agencija će, s druge strane, preuzimati podatke o ustanovama, stečajnim postupcima koje sprovode privredni sudovi i o merama izrečenim za privredne prestupe i u krivičnim postupcima protiv lica registrovanih u APR-u.

Korisnici iz javnog sektora su u prvoj polovini godine preuzeli više od 40 miliona podataka od Agencije, a od 2013. godine, kada je APR kreirao veb servise za državne organe i jedinice lokalne samouprave, podatke redovno preuzima Ministarstvo finansija - Uprava za sprečavanje pranja novca, Poreska uprava, CROSO, NBS, MUP, Direkcija za elektronsku upravu, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i drugi.

Od početka godine, sklopljeni su sporazumi sa Ministarstvom poljoprivrede i Institutom za standardizaciju Srbije.

Šira primena veb servisa za razmenu podataka APR-a tek se očekuje u budućnosti, s obzirom da su novim Zakonom o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016) državni organi dužni da po službenoj dužnosti vrše uvid u podatke o činjenicama neophodnim za odlučivanje o kojima se vodi službena evidencija, da ih pribavljaju i obrađuju.

Izvor: Vebsajt APR, 31.08.2017.
Naslov: Redakcija