Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O ODRŽAVANJU ČISTOĆE: Nesavesni Novosađani prave deponije kraj kontejnera, zbog čega slede rigorozne kontrole odlaganja smeća i sankcije za neodgovorne. Fizičko lice koje nesavesno iznese smeće, platiće kaznu od 8.000 dinara. Za pravna lica globa iznosi 150.000 dinara


Krupni otpad i građevinski šut ponovo se mogu videti kraj kontejnera na novosadskim ulicama, uprkos mnogobrojnim upozorenjima iz "Čistoće" da se takvim nesavesnim ponašanjem stvaraju bespotrebno mini-deponije u urbanim delovima grada i pritom nanosi velika materijalna šteta javno-komunalnom preduzeću.

"Bez obzira na naše brojne apele, naši radnici ponovo zatiču krupni otpad i građevinski šut pored kontejnera, pa i u njima, što nam predstavlja veliki problem u redovnom poslu", saopštavaju u JKP.

Zbog toga će, u saradnji sa Komunalnom inspekcijom, u predstojećem periodu biti sprovedene rigorozne kontrole odlaganja krupnog otpada širom Novog Sada. Radnici "Čistoće" sarađivaće na terenu sa inspektorima u otkrivanju, ali i kažnjavanju neodgovornih sugrađana, koji kabasti otpad nepropisno odlažu.

Kada u kontejnerima završe komadi betona, cigle, okov nameštaja i drugi čvrsti materijali, koje radnici ne primete od drugog kućnog smeća, oštećuje se hidraulika na kamionima i dolazi do ozbiljnih kvarova. Šteta je pritom dvostruka, jer su vozila "Čistoće" u kvaru i ne mogu da prazne kontejnere, dok se njihove neophodne popravke finansiraju iz gradskog budžeta grada. Istovremeno, na taj način se uništavaju sami kontejneri, koji su imovina "Čistoće" i Grada.

JKP tokom cele godine skreće pažnju Novosađanima na neophodnost održavanja javne higijene i zajedničkog nastojanja da grad bude čist i uredan.

"Iako naši sugrađani imaju dobre i zdrave navike, nažalost, očigledno i dalje postoje pojedinci koji odlažu otpad nesavesno. Zato i ovom prilikom pozivamo one koji imaju potrebu da iznose nameštaj ili građevinski šut, da pozovu "Čistoću" i da rezervišu kontejner za krupni otpad", poručuju gradski komunalci.

Prema važećoj gradskoj Odluci o održavanju čistoće  ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 25/2010, 37/2010 - ispr., 3/2011 - ispr., 21/2011, 13/2014 i 34/2017), fizičko lice koje nesavesno iznese smeće, platiće kaznu od 8.000 dinara. Za pravna lica globa iznosi 150.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Kurir, 31.08.2017.
Naslov: Redakcija