Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U IZRADI NACRT ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Povećaće se broj žena koje će imati pravo na naknadu za porodilje. To pravo će moći da ostvare i majke koje samostalno obavljaju delatnost, koje su angažovane po osnovu autorskog ugovora, ugovora o delu i po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ako su na taj način primale zaradu 18 meseci pre rođenja deteta. Isto pravo imaće i majka koja je u momentu rađanja deteta nezaposlena i nije ostvarila pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, kao i žene koje su 24 meseca pre rođenja deteta bile poljoprivredni osiguranici


Srbija će uskoro dobiti novi zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom koji predviđa da roditelji za prvu bebu dobiju pomoć od 100.000 dinara, međutim, donosi i neke izmene koje su restriktivnije u odnosu na važeći Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 16/2002, 115/2005 i 107/2009), a tiču se plata porodilja.

Lepa vest koja će obradovati mnoge buduće roditelje je da će se jednokratni dodatak koji se isplaćuje za prvo, drugo, treće i četvrto dete uvećati. Za prvo na čak 100.000 dinara, dok će i za svako sledeće dodatak imati "neznatna uvećanja".

Kada bude usvojen ovaj zakon, povećaće se i broj žena koje će imati pravo na naknadu za porodiljsko. To pravo će moći da ostvare i majke koje samostalno obavljaju delatnost, koje su angažovane po osnovu autorskog ugovora, ugovora o delu i po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ako su na taj način primale zaradu 18 meseci pre rođenja deteta.

Isto pravo imaće i majka koja je u momentu rađanja deteta nezaposlena i nije ostvarila pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, kao i žene koje su 24 meseca pre rođenja deteta bile poljoprivredni osiguranici.

Menja se i način obračuna i isplate naknada. Do sada se prilikom obračuna porodiljske ili trudničke zarade uzimao prosek poslednjih 12 mesečnih plata pre odlaska na odsustvo, a ukoliko bude usvojen ovaj zakon, ta naknada će se obračunavati na osnovu proseka plata u poslednjih 18 meseci.

Novi propisi neće ići na ruke ženama koje imaju izuzetno visoke plate u Srbiji. Naime, do sada je na ime mesečne naknade za trudničko ili porodiljsko odsustvo mogao da bude isplaćen iznos u visini od najviše pet prosečnih plata u Srbiji (trenutno 240.505 dinara), bez obzira što su primanja nekih majki bila veća od tog iznosa.

Sada će ta suma biti još niža i jedna trudnica ili porodilja prilikom odsustva moći će da primi mesečnu naknadu u visini od maksimalno tri prosečne plate, što bi, na osnovu podatka o prosečnoj plati u julu, bilo 144.303 dinara.

Izvor: Vebsajt Blic, Nataša Latković, 29.08.2017.
Naslov: Redakcija