Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO SE FORMIRA NACIONALNI SAVET ZA BEZBEDNOST HRANE


Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, najavio je da će vrlo brzo biti formiran nacionalni savet za bezbednost hrane, koji će na naučnoj osnovi sugerisati kako da se ta oblast uredi u Srbiji.

On je naveo da u Srbiji takav savet nije postojao do sada i da je on već oko tog pitanja razgovarao sa ministrom zdravlja.

"Ideja nam je da uključimo sve naučne institucije, fakultete i institute, kao i delove potrošača koji su zainteresovani. Sledi nam period kada ćemo donositi nove propise o bezbednosti hrane i nacionalni savet treba da nam bude mesto gde će se sučeljavati naučna mišljenja, dok će Ministarstvo administrirati čitavu priču i pomagati svima kojima je potrebno", rekao je Nedimović.

On je najavio i da će u narednih nekoliko meseci Ministarstvo izaći i s predlogom nekih kontrolnih mera u pogledu kvaliteta različitih vrsta poljoprivrednih proizvoda.

Nedimović je, odgovarajući na pitanje da li je za genetski modifikovanu hranu (GMO), rekao da je to izuzetno kompleksno pitanje koje zahteva ozbiljnu naučnu raspravu u kojoj svi treba da budu uključeni.

"Nauka u skladu sa međunarodnim standardima treba da da odgovor na to pitanje", precizirao je ministar.

Nedimović je naglasio i da je njegova želja da bude ministar na terenu i da u razgovorima s proljoprivrednicima i proizvođačima vidi šta ih konkretno muči. Dodao je i da će prioriteti Ministarstva poljoprivrede u narednom periodu biti prerađivačka industrija, jer je, kako je naglasio budućnosti Srbije u unapređenju prerađivačkih i skladišnih kapaciteta.

"Gledaćemo da u budžetu izdvojimo više sredstava za investicije, jer su ona ključna stvar u poljoprivredi", rekao je on dodavši da će proioritet biti i obračun sa uzurpatorima poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: Vebsajt N1, 30.08.2016.
Naslov: Redakcija