Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: PREDVIđENO UKIDANJE OBAVEZNOG STAżA OD DVE GODINE KOJI JE DO SADA BIO JEDAN OD USLOVA ZA UPUćIVANJE LEKARA NA SPECIJALIZACIJU


Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđeno ukidanje obaveznog staža od dve godine, koji je do sada bio jedan od uslova za upućivanje lekara na specijalizaciju, kao i da se uvode volonterske specijalizacije za deficitarne grane medicine.

Lončar je obrazlažući predlog zakona u Skupštini Srbije rekao da smo svedoci problema koji se javljaju u zdravstvu, a koji su vezani za kadrove i da je posebno zabrinjavajaće što je starosna struktura lekara specijalista i subspecijalista oko 50 godina.

On je naglasio da prosečna starost doktora medicine zaposlenih na neodređeno radno vreme sa završenom ili započetom specijalizacijom ili subspecijalizacije iznosi 48,5 godina, a onih na neodređeno vreme koji su završili specijalizaciju ili subspecijalizaciju 50,4 godina.

U pojedinim deficitarnim granama medicine, naveo je ministar zdravlja, prosečna starost lekara je 47,5 godina i u ovim granama medicine je nedostatak kadrova posebno izražen.

Ministar zdravlja je naglasio da je starosna struktura posebno nepovoljna kod pedijatara, anesteziologa, ginekologa, internista i radiologa.

Lončar je upozorio da je postojala mogućnost da se u narednih pet do deset godina u Srbiji javi ozbiljan problem nedostatka lekara specijalista i subspecijalista i da je zbog toga Ministarstvo zdravlja predložilo ukidanje obaveznog staža nakon položenog stručnog ispita koji je bio jedan od uslova za odlazak na specijalizaciju.

Drugi uslov za specijalizaciju je bio da morate da budete u radnom odnosu. Zbog toga smo izmenama zakona predvideli volonterske specijalizacije za deficitarna zanimanja, istakao je ministar zdravlja.

On je precizirao da to znači da je data mogućnost nezaposlenim zdravstvenim radnicima da se specijalizuju u određenim oblastima medicine, stomatologije i farmacije.

Izmene zakona će, ako budu usvojene, stupiti na snagu 1. oktobra.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 31.8.2014.