Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O PROGRAMU OBAVEZNE I PREPORUČENE IMUNIZACIJE STANOVNIŠTVA PROTIV ODREĐENIH ZARAZNIH BOLESTI: Preporučena vakcinacija protiv oboljenja izazvanih HPV virusom sprovodi u uzrastu od navršenih devet do navršenih 19 godina, o trošku države. Sva deca koja su tokom 18. godine dobila prvu dozu, trebalo bi da prime još dve o trošku države kad god to bilo tokom devetnaeste godine, na odeljenju dečje zaštite Doma zdravlja


Sredinom jula Biljana je odvela osamnaestogodišnju ćerku u dom zdravlja Novi Beograd, da primi prvu dozu HPV vakcine. Tada im je rečeno da će i pored toga što u subotu slavi 19. rođendan, preostale dve doze moći da primi na istom mestu, besplatno.

Kako je rekla majka, ubrzo je usledio poziv upravo iz tog Doma zdravlja i informacija da sledeće doze HPV vakcine njena ćerka može da primi u Gradskom Zavodu za javno zdravlje i da mora da ih plati 32.000 dinara. To je bio razlog što se Biljana javila redakciji Beogradske hronike.

Kako ima nejasnoća kontaktirani su nadležni, Dom zdravlja Novi Beograd, Republički fond zdravstvenog osiguranja i Institut za javno zdravlje Srbije "Batut". Iz Doma zdravlja dobijena je informacija da je u pitanju pogrešna informacija, a u Fondu da to što tvrdi majka nije tačno.

"Međutim, iz ovog slučaja je jasno da stručno-metodološko uputstvo koje donosi Batut nije dovoljno precizno i institut će ga dopuniti i precizirati. Još jednom bih istakla da je RFZO obezbedio dovoljne količine HPV vakcine za sve zainteresovane građane koji mogu da se vakcinišu u svim domovima zdravlja na celoj teritoriji Srbije", kaže Mirjana Uzunović Mako, direktorka sektora za ugovaranje RFZO-a.

Iz Batuta-a je stigao pisani odgovor da se preporučena vakcinacija protiv oboljenja izazvanih HPV virusom sprovodi u uzrastu od navršenih devet do navršenih 19 godina, o trošku države.

Biljanina ćerka, kao i sva deca koja su tokom 18. godine dobila prvu dozu, trebalo bi da prime još dve o trošku države kad god to bilo tokom devetnaeste godine, na odeljenju dečje zaštite Doma zdravlja.

U skladu sa Zakonom i pravilnicima deca od devet do 14 godina trebalo bi da prime dve doze u razmaku od pola godine, a od 15. do 19. tri doze.

Drugu, najmanje mesec dana posle prve, treću tri meseca posle druge.

Pošto je vakcinacija počela nedavno, očigledno je da će lekari morati još malo da se pozabave propisima, kako bi se otklonile sve nedoumice i izbegle greške.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Blic, 29.07.2022.
Naslov: Redakcija