Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVA UREDBA O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU: Biće povećani limiti prihoda domaćinstva za sticanje besplatnih kilovata struje toplotne energije i gasa


Vlada Republike Srbije uskoro bi mogla da usvoji novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu, koja će omogućiti siromašnijim građanima da računa za struju, toplotnu energiju i gas plaćaju po povlašćenim tj. nižim cenama.

Da bi domaćinstva uopšte mogla da ostvare ovakvu vrstu pomoći oni moraju, prema najavama, da imaju primanja do 18.000 mesečno (u slučaju da domaćinstvo broji jednog člana, pa sve do 70.000 za domaćinstva do 6 i više članova. Pravo na status energetski ugroženog kupca imaju ljudi lošeg materijalnog ili imovinskog stanja, korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka, ali i osobe kojima život zavisi od struje, tačnije koji moraju da budu prikačeni na aparate.

- Lica koja su stekla status energetski ugroženog kupca za električnu energiju automatski stiču taj status i kada je toplotna energija u pitanju. Pomoć je predviđena za nabavku električne energije, električne i toplotne energije ili za gas - kažu iz resornog ministarstva.

Kako navode iz resornog ministarstva, pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu je u postupku usvajanja.

- Navedena Uredba, po svojoj prirodi, predstavlja zbir podsticajnih mera koje su usmerene za postizanje cilja smanjenja energetskog siromaštva kroz uvođenje kategorije energetski ugroženog kupca i utvrđivanja njegovih prava. Uredbom je predviđeno da status energetski ugroženog kupca pored korisnika novčane socijalne pomoći i dečijeg dodatka mogu steći korisnici uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, a na osnovu rešenja nadležnog organa o korišćenju prava - navode iz ministarstva.

- Povećan je i prag ukupnog prihoda domaćinstva kao uslova za sticanje ovog statusa i razrađeni i drugi uslovi, sve u cilju povećanja broja lica koja mogu steći status energetski ugroženog kupca. Procenjuje se da će se sa novom uredbom broj korisnika pomoći - krajnjih kupaca električne energije sa 72.694 povećati na oko 191.000 - zaključuju iz ministarstva.

Ako pogledamo trenutnu Uredbu o energetski ugroženom kupcu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2015, 48/2016 - dr. pravilnik, 88/2016 - dr. pravilnik, 49/2017 - dr. pravilnik, 104/2017 - dr. pravilnik, 36/2018 - dr. pravilnik, 59/2018, 88/2018 - dr. pravilnik, 34/2019 - dr. pravilnik, 82/2019 - dr. pravilnik, 76/2020 - dr. pravilnik, 144/2020 - dr. pravilnik i 51/2021 - dr. pravilnik), umanjenje mesečne obaveze iskazuje se umanjenjem mesečnog računa za električnu energiju za iznos utvrđen množenjem utvrđene količine potrošene struje (npr. za domaćinstvo sa jednim članom do 120 kWh mesečno, pa do domaćinstava sa šest ili više članova tj. 250 kWh mesečno) sa višom dnevnom tarifom iz zelene zone uvećane za 10 odsto.

Što se tiče umanjenja mesečne obaveze za prirodni gas, ono se obračunava množenjem utvrđene količine koja je potrošena sa tarifom za potrošače iz grupe domaćinstva koje snabdeva Javno preduzeće "Srbijagas" uvećanom za 5 odsto.

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) za 6,5 odsto.

Kako su dodali, prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 8,144 din/kWh.

- Poskupljenje od 6,5 odsto je bez akciza i PDV-a, kada dodamo akcize od 7,5 odsto i PDV od 20 odsto, onda je to u proseku poskupljenje od 8,3 odsto na račun građana - kaže stručnjak za energetiku iz konsultantske kuće Dilojt i jedan od bivših direktora u EPS-u, Željko Marković.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Blic, 30.07.2022.
Naslov: Redakcija