Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENI UREDBE O VISINI POSEBNE NAKNADE ZA PODSTICAJ POVLAŠĆENIH PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNE ENERGIJE U 2022. GODINI: Naknada za povlašćene proizvođače struje veća za 83 odsto


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o izmeni Uredbe o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2022. godini ("Sl. glasnik RS", br. 83/2022), pa je naknada koja se naplaćuje po utrošenom kilovat-času (kWh) povećana za 83 odsto.

Ta naknada po potrošenom kWh povećana je sa 0,437 dinara, na 0,801 dinara, a ta Uredba stupa na snagu od 1. avgusta 2022. godine.

Domaćinstava koja potroše oko 460 kWh mesečno do sada su tu naknadu plaćala oko 200 dinara, a od 1. avgusta će ta stavka na prosečnom računu iznositi oko 368 dinara.

Podsetimo, Savet Agencije za energetiku je na sednici, na zahtev JP EPS Beograd, dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

“Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 8,144 din/kWh i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto”, navedeno je u saopštenju Agencije za energetiku.

Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se počev od 1. septembra 2022. godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 29.07.2022.
Naslov: Redakcija