Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Sindikat traži uvođenje novog krivičnog dela – napad na zaposlene u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije zatražio je još jednom izmenu Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019) zbog, kako navodi, "ničim izazvanih brutalnih napada na zaposlene lekare, medicinske sestre, tehničare i druge zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije".

U saopštenju, taj sindikat zahteva pooštravanje kaznene politike za ovakve vrste napada i uvođenje novog krivičnog dela – napad na zaposlene u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite, na način kako je to propisano u Krivičnom zakoniku za krivično delo napad na advokate.

“Ovom prilikom podsećamo javnost da radimo pod velikim stresom usled pandemije i da se na zaposlene u zdravstvu vrše svakodnevni verbalni i fizički napadi, od kojih izdvajamo samo one koji su objavljeni u sredstvima javnog informisanja u poslednjih par meseci kao na primer napad na medicinsku sestru na Infektivnoj klinici u Beogradu prilikom koga je razbijeno staklo na šalteru i kada je zaposlena pored verbalnog nasilja, pretrpela i telesne povrede, verbalni i fizički napad na zaposlenu medicinsku sestru u DZ Borča, kada joj je pacijent šutnuo u stomak posudu sa špatulama, koju je u tom trenutku držala u ruci, a kasnije i verbalni napad na doktorku, zatim fizički napad na doktorku u DZ Stari Grad prilikom vakcinacije, kao i napadi oružjem (nož, mačeta i pištolj) na zaposlene u hitnim službama u Beogradu, Kragujevcu i DZ Kraljevo”, navodi se u saopštenju.

Konstatuje se da se, na više puta istaknuti predlog Sindikata za izmenu Krivičnog zakonika, predstavnici Ministarstva pravde nisu udostojili ni da daju odgovor.

“Podsećamo da smo godinama unazad upućivali inicijative nadležnim državnim organima u smislu da se izvrši izmena i dopuna KZ-a, kako bi zaposleni u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite uživali zaštitu od svakodnevnih napada. Nažalost, do današnjeg dana nismo naišli na razumevanje i inicijativa nije prihvaćena”, navodi sindikat.

Sindikat najoštrije osuđuje bilo koji vid napada na zaposlene u zdravstvu, jer je nedopustivo da su zdravstveni i nezdravstveni radnici, koji obavljaju izuzetno težak i odgovoran posao, gotovo svakodnevno izloženi napadima, uvredama i fizičkim nasrtajima nesavesnih pojedinaca, što ukazuje na njihov nezavidan bezbednosni položaj na radnom mestu, ističe se u saopštenju.

Predlog Sindikata je da se uvede novo krivično delo napad na zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, na način da se omogući tužilaštvu da se za isto goni po službenoj dužnosti, što bi svakako delovalo na potencijalne učinioce krivičnih dela da dobro razmisle pre nego ih učine.

“Smatramo da postoji obaveza društva da zaštiti sve zaposlene u zdravstvu. Napad ne može i ne sme biti tretiran na način da zaposleni pokreće privatnu parnicu, jer se napad nije dogodio na ulici nego u zdravstvenoj ustanovi gde zaposleni rade štiteći opšti interes, a to je javno zdravlje”, apeluju iz sindikata.

Dodaje se da više od 80 odsto zaposlenih tokom svoje karijere doživi verbalno nasilje, a više od 10 odsto njih fizičko.

“Vreme je da se konačno ovome stane na put! Ovo je kap koja je prelila već punu čašu nezadovoljstva zbog svega što se dešava u zdravstvu. Potrebno je razumevanje pacijenata i za zaposlene u zdravstvu i za probleme koje imamo da bi omogućili adekvatnu zdravstvenu zaštitu…Pitamo se, koliko još života zaposlenih treba da bude izgubljeno ili ugroženo kako bi konačno nadležni državni organi prihvatili višedecenijsku inicijativu Sindikata za izmenu KZ?”, naglašava sindikat.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt N1, 27.07.2022.
Naslov: Redakcija