Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O KVALITETU USITNJENOG MESA, POLUPROIZVODA OD MESA I PROIZVODA OD MESA: Od 1. marta 2020. godine obaveza proizvođača će biti da navede od koje životinje je proizvod dobijen, a neće biti dozvoljeno usitnjavanje živine pred kupcima budući da se ovaj postupak vodi kao rizičan za bezbednost hrane, što znači da će trgovci uskoro moći da prodaju mleveno meso živine isključivo u originalnom pakovanju


Veliku sumnju u bezbednost i kvalitet prerađevina predstavlja prisustvo mehanički separatisanog mesa. Ipak, novi Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa ("Sl. glasnik RS", br. 50/2019 - dalje: Pravilnik) definiše tu oblast.

Viršla sa aditivima ili čista kobasica? Tradicionalni ćevap ili proizvod sa sojom ili dodatim belančevinama? Šta zaista sadrži ono što jedemo? Na ovo pitanje odgovor trenutno nije najjasniji čak ni ukoliko čitate šta piše na proizvodu koji kupujete...

Takođe, obaveza proizvođača će biti i da navede od koje životinje je proizvod dobijen, a neće biti dozvoljeno usitnjavanje živine pred kupcima budući da se ovaj postupak vodi kao rizičan za bezbednost hrane, što znači da će trgovci uskoro moći da prodaju mleveno meso živine isključivo u originalnom pakovanju.

"Pravilnik se odnosi na kvalitet usitnjenog mesa - da li unutra ima separatisanog mesa, da li kosti koje su prerađene ili nešto tome slično. Potrošači do sad nisi bili informisani kakvog kvaliteta je proizvod dok će sad to morati da bude od strane proizvođača definisano na samoj deklaraciji proizvoda i da ujedno potrošač zna kakvog kvaliteta proizvod jede", rekao je Marko Dragić iz Udruženja za zaštitu potrošača.

Nova pravila primenjivaće se od 1. marta 2020. godine što znači da će do tada proizvođači morati da se usaglase sa novim parametrima kvaliteta.

Izvor: Vebsajt RTV, Ivana Munišić, 29.07.2019.
Naslov: Redakcija