Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Od 2020. godine izvršenje će moći da se sprovede samo do polovine, umesto dosadašnje dve trećine zarade, odnosno do njihove četvrtine, umesto polovine, ako se radi o minimalcu ili iznosu koji je niži od njega


Porodilje i deca biće potpuno izuzeti iz primene Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 54/2019). Predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece. Prvi put sva njihova primanja po osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018) biće praktično nedodirljiva.

Ovo su neke od novina Zakona, koje imaju za cilj poštovanje načela srazmere i sprečavanje unovčavanja imovine dužnika značajne vrednosti radi namirenja bagatelnog ili nesrazmerno manjeg iznosa potraživanja. Zakon predviđa i promene zaštićenog iznosa za naplatu potraživanja, u cilju jačanja socijalne komponente zakona i zaštite ekonomski slabih slojeva stanovništva.

Od sledeće godine izvršenje će moći da se sprovede samo do polovine, umesto dosadašnje dve trećine zarade, odnosno do njihove četvrtine, umesto polovine, ako se radi o minimalcu ili iznosu koji je niži od njega.

Prodaja nepokretnosti biće potpuno anonimna i automatizovana, kroz elektronsku platformu, tako da ni javni izvršitelj ni sud neće znati ko je zainteresovan za kupovinu, što znači da će ponuđač biti anoniman.

Uvodi se i elektronska oglasna tabla, koja će biti uspostavljena kao javni registar. Na internet prezentaciji svakog suda građani će moći da provere kako teče izvršni postupak.

Najavljuje se i da će smanjenje troškova doneti i smanjenje naknada za javne izvršitelje i to kroz izmene Javnoizvršiteljske tarife("Sl. glasnik RS", br. 59/2016).

I penzioneri mogu da odahnu. Ukoliko im mesečno na adresu stiže iznos koji ne prelazi prosečnu visinu čeka, izvršenje može ići do četvrtine njihovog primanja. Kada penzioner ima više od proseka u Srbiji, umesto sadašnje dve trećine, moći će da mu se skine najviše trećina iznosa. Onima sa najnižim garantovanim čekom naplata će umesto dosadašnje polovine ići do desetine primanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 29.07.2019.
Naslov: Redakcija