Zastava Bosne i Hercegovine

RADNA VERZIJA ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZIMA NA IMOVINU: Među novinama za vlasnike stanova, pominje se ukidanje akontacije i plaćanje poreza tek po dobijanju rešenja


Nakon četiri godine primene, nadležni najavljuju izmene Zakona o porezima na imovinu. Od novih rešenja najviše očekuju preduzeća jer im je sadašnji zakon – po kome je osnovica za porez tržišna vrednost nekretnine – višestruko uvećao poreska zaduženja. Ostali su i bez olakšica za amortizaciju i kvalitet gradnje.

Iako je u prvoj zoni Beograda, vlasnici nekadašnjeg Radničkog univerziteta "Đuro Salaj", koji sa sličnim imenom i dalje postoji, pre četiri godine bili su zatečeni šest puta većim poreskim zaduženjem. Tada su rekli da će se firma najverovatnije ugasiti.

"Bilo bi tako, a mi smo, međutim, angažovali sudskog procenitelja koji je uradio procenu naše imovine, i dostavili smo je Poreskoj upravi koja je prihvatila, a to je tri puta manje u odnosu na ono što su oni dali", navodi Ivan Kovačević, suvlasnik i direktor AD "Đuro Salaj".

U Uniji poslodavaca zameraju zbog velike razlike u visini osnovice koju propisuju opštine. Tržišna vrednost kvadrata ne bi trebalo da bude kriterijum već ona knjigovodstvena, naročito za neprofitne organizacije i zadužbine.

"Velika je razlika da li se ustanovljava vrednost proizvodnih u odnosu na neke komercijalne sadržaje. Sve u svemu nije dopustivo da Uprava prihoda sama određuje kolika će biti visina", ističe Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Kovačević traži da se vrati amortizacija.

"Ne možete da za dva objekta na istoj lokaciji, jedan pored drugog, objekat koji postoji 70 godina i objekat koji je izgrađen 2017. da date tržišnu vrednost po istoj ceni", objašnjava Kovačević.

Stručnjaci smatraju da je važeći zakon ukinuo raniju nepravdu, kada su firme koje dobro posluju plaćale ogroman porez iako ne poseduju vrednu imovinu, i obrnuto.

Izmene zakona trebalo bi da reše i problem vlasnika njiva na zemljištu sa građevinskom namenom.

"Faktičko stanje, drugim rečima ako vi obrađujete tu njivu, onda i plaćate kao njivu taj porez, jer je to druga vrednost i time rasterećuje vas kao poljoprivrednika", navodi Aleksander Grunauer iz Švajcarskog programa za poreze.

Privrednici podsećaju da im je Naknada za građevinsko zemljište bila predvidiviji trošak, nego što je to sada Porez na imovinu u koji je ušla i ta naknada.

U Ministarstvu finansija navode da je na njihovu radnu verziji Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu stiglo 168 sugestija zainteresovanih udruženja i institucija, i da izrada nacrta tek sledi. Rano je kažu, da govore o konačnim rešenjima i roku za donošenje zakona.

Među novinama za vlasnike stanova, pominje se ukidanje akontacije i plaćanje poreza tek po dobijanju rešenja.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović, 30.07.2018.
Naslov: Redakcija