Zastava Bosne i Hercegovine

SLOBODNO KRETANJE IZ EU U BRITANIJU DO MARTA 2019.


Slobodno kretanje ljudi iz Evropske unije u Veliku Britaniju biće okončano marta 2019. godine kada Britanija napusti blok, saopštili su britanski zvaničnici.

Portparol britanske premijerke Džejms Slak rekao je da će "drugi elementi imigracionog sistema posle Bregzita biti usvojeni u dogledno vreme".

"Bilo bi pogrešno spekulisati ili sugerisati kako bi taj sistem mogao da izgleda ili da li će se sloboda kretanja nastaviti onako kako funcioniše danas", naveo je on.

Vlada britanske premijerke Tereze Mej podeljena je oko toga kako primeniti Bregzit, a njeni ministri šalju pomešane signale o budućnosti odnosa Velike Britanije i EU.

Zvaničnici navode da će Britanija morati da napusti evropsko jedinstveno tržište i carinsku uniju, kao i sistem slobode kretanja unutar EU, ali i upozoravaju da bi promene mogle da imaju velike ekonomske implikacije.

Britanski ministar finansija Filip Hamon je rekao prošle nedelje da će se London pridržavati nekih evropskih pravila nekoliko godina posle Bregzita kako bi se pomoglo firmama da lakše prebrode promenu.

Izvor: B92, 31.07.2017.