Zastava Bosne i Hercegovine

KODEKS OBLAČENJA IZAZVAO POLEMIKU O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI


Kada je ulazak u državne institucije u pitanju, ni tropske vrućine neće ništa promeniti. Često je pitanje da li bi trebalo, bar u vrelim danima, dozvoliti malo komotnije odevanje onima koji moraju da završe neki posao u tim institucijama Drugo pitanje koje se čuje u javnosti je da li su pravila oblačenja stroža za muškarce.

Pravilnikom je zabranjeno da se u javnim institucijama nose kratke suknje, bretele, bermude, papuče i dekoltei. Međutim, muškarci misle da je ženama dozvoljeno da se oblače slobodnije.

Građani takođe smatraju da muškarci nemaju ravnopravan tretman kad je u pitanju kodeks oblačenja.

Iz kabineta poverenice za zaštitu ravnopravnosti stiže poruka da kodeks oblačenja za oba pola treba da bude isti.

"Nije bitno da li bermude nose muškarac ili žena, zabranjeno je. Dakle, nije bitno koji god odevni predmet da nosite ako on nije u skladu sa kodeksom oblačenja. A ja takođe, moje lično mišljenje je da mora postojati određeni kodeks ponašanja i oblačenja u svakoj javnoj instituciji", kaže poverenica Brankica Janković.

U redu je da postoji kodeks oblačenja, ali bi i Institucije trebalo da budu dosledne u primeni tih pravila, smatra sociolog Dalibor Petrović.

"Žene na neki način su u poziciji da češće i lakše izvrdaju tim pravilima pa da se dužina te suknje skrati na neprimereno kratko ili da negde gore nose, da kažemo, majicu na bretele. Strogo gledano, mi možemo da kažemo da je to diskriminacija koja ne dozvoljava muškarcu da ide otkrivenih kolena, dozvoljava ženi da ide otkrivenih kolena. Ali, istorijski gledano i društveno gledano, kratke pantalone kod muškarca predstavljaju jednu vrstu negiranja institucije", smatra Petrović.

Nošenje bermuda na poslu i u javnim institucijama problem je i za muškarce u svetu. Zbog njih je jedan 20-godišnjak zaposlen kol centru u Britaniji bio vraćen kući. Sledećeg dana obukao je ružičasto-crnu haljinu iste dužine, kako bi pokazao nadređenima da su njegove koleginice privilegovane.

Izvor: N1, 31.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija