Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE ZAKONA O BUDŽETSKOM SISTEMU: Udeo javnog duga u BDP biće ograničen na ispod 50 odsto


Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović izjavio je da se pripremaju izmene Zakona o budžetskom sistemu kojima će biti regulisano da učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) bude ograničeno na ispod 50 odsto.

Prema sadašnjim propisima udeo javnog duga u BDP-u je ograničen na 45 odsto.

"Imali smo sastanak sa delegacijom Medjunarodnog monetarnog fonda i nadamo se da ćemo do septembra ili oktobra imati usaglašenu verziju izmena Zakona o budžetskom sistemu", rekao je Petrović na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

On je dodao da po oceni Fiskalnog saveta javni dug treba da bude iznad 45 odsto BDP-a, ali ispod 50 odsto zbog troškova države za restituciju.

Petrović je istakao da su u 2016. godini postignuti dobri rezultati u fiskalnog stabilizaciji jer je smanjen deficit budžeta, koji i dalje treba da bude po kontrolom kako bi padalo učešće javnog duga u BDP-u.

Naveo je da je neophodna dalja reforma javne uprave, ali i javnih preduzeća, pre svega EPS-a i drugih državnih preduzeća koja prave gubitke, poput RTB-a, PKB-a, Galenike, jer postoji opasnost da se ti troškovi prebace na budžet.

Skupštinski Odbor za finansije je razmatrao izveštaji o radu Fiskalnog saveta i Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki za 2016. godinu.

Izvor: Beta, 31.07.2017.
Naslov: Redakcija