Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN PROTOKOL O ELEKTRONSKOJ RAZMENI PODATAKA IZMEĐU POLICIJE, SUDOVA I TUŽILAŠTAVA


Ministri policije i pravde, Nebojša Stefanović i Nela Kuburović potpisali su Protokol o elektronskoj razmeni podataka koji će doprineti bržoj i efikasnijoj razmeni podataka o prekršajnim i krivičnim delima izmedju policijskih uprava, sudova i javnih tužilaštava, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Na ovaj način ćemo brže razmenjivati podatke o prekršajnim i krivičnim delima, moći ćemo lakše da utvrdimo gde stoje predmeti i koliko brzo se na njima radi. Elektronska baza podataka policiji će omogućiti da vidi šta su rezultati podnetih krivičnih i prekršajnih prijava, u kojoj je fazi postupak, da li su lica protiv kojih su podnete osudjena ili ne, i ako su osudjena da li su upućena na izdržavanje zatvorske kazne", naveo je ministar Stefanović.

Ministarka pravde Kuburović ukazala je da potpisani Protokol predstavlja nastavak rada na unapredjenju efikasnosti pravosudja, podsećajući da je ranija razmena podataka pisanim putem dovodila do odugovlačenja postupka u proseku od tri do šest meseci.

"Zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka imaćemo brže postupke, mogućnost zakazivanja ročišta u kraćim periodima, ali ono što je najvažnije gradjani će moći u kraćem periodu da ostvare svoja prava u sudovima, kod javnih izvršitelja ili javnih beležnika, a ubrzaće se i procesi rada u policijskim upravama, sudovima, tužilaštvima", rekla je Kuburović.

Istakavši da je registar o adresama i prebivalištima jedan od najvažnijih registara kome će se na ovaj način biti omogućen pristup, Kuburović je kazala da će se time izbeći brojne procesne zloupotrebe stranaka i odugovlačenje postupka pred sudovima i tužilaštvima.

Izvor: Beta, 31.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija