Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POČINJU PREGOVORI POSLODAVACA I SINDIKATA O POVEĆANJU MNIMALNE CENE RADA: ZAKONSKI ROK ZA DONOšENJE ODLUKE 15. SEPTEMBAR


Srpski poslodavci su, posle višemesečnog odbijanja da razgovaraju o povećanju minimalca, konačno popustili i od sledeće nedelje kreću pregovori sa reprezentativnim sindikatima o korigovanju najnižeg garantovanog iznosa. Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS “Nezavisnost” traže da sa sadašnjih 21.054 minimalac “skoči” na 24.360 dinara, dok se u Uniji poslodavaca Srbije (UPS) još ne izjašnjavaju o iznosu, ali su saglasni da on mora da “ide nagore”.

Za Nebojšu Atanackovića, predsednika UPS, pregovori su tek počeli, ali smatra da su se stekli za povećanje minimalne vrednosti sata koji trenutno “vredi” 121 dinar.

“Mnogo je 140 dinara po satu, koliko traže sindikati, jer je to za oko 15 odsto više, a ništa nije toliko poskupelo” - tvrdi Atanacković. “Ne može se zarada povećati za koliko je napredovalo poslovanje, jer su i nameti privredi sve veći. Na primer, u mnogim gradovima je voda za privredu skuplja i po tri puta u odnosu za građane, dok je u Beogradu to duplo”.

Atanacković objašnjava da povećanje minimalca prouzrokuje i rast ostalih zarada, a samim tim se i ukupan fond za firmu znatno povećava.

“Minimalna potrošačka korpa danas košta oko 35.000 dinara, a sa povećanjem koje mi tražimo radnik u Srbiji će moći da kupi svega 70 odsto namirnica iz nje”, kaže Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije. “To znači da će tročlana porodica sebi moći da priušti šest grama banana dnevno ili kilogram mesečno. Sada tražimo toliko i smatramo da je to minimum, jer svi ekonomski pokazatelji ukazuju na to da ima prostora. Ali svakako da ećemo odustati od namere da zaposleni zarađuju bar za minimalnu potrošačku korpu”.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata “Sloga”, smatra da povećanje minimalca od nekoliko dinara, koliko je realno očekivati, nije dovoljno.

“Metodologija njegovog utvrđivanja odavno ne postoji, nema kriterijuma, već je jedini parametar dobra volja Vlade i poslodavaca, sindikati tu nemaju nikavu ulogu”, kaže Veselinović i dodaje da bi “minimalac trebalo da se poveća na 28.000 dinara, što je prosečna cena rada u privredi, pa da radnici osete neki boljitak”.

Veselinović objašnjava da ovaj iznos može da se brani argumentima. Problem je, smatra on, što je minimalac u Srbiji postao politička, a ne ekonomska kategorija i služi za dobijanje jeftinih poena.

“Reprezentativni sindikati će i posle pregovora spustiti kriterijum i umesto 140, koliko sada traže, pristaće na 125, što je mizerno. Ljudima je svaki dinar važan, ali povećanje od 500 ili 600 dinara mesečno je ponižavajuće” smatra on.

Pregovori o visini minimalne zarade, koja bi, po zakonu, trebalo da bude doneta do 15. septembra, počeće ove nedelje između predstavnika Unije poslodavaca i dva reprezentativna sindikata. Tek posle toga oni će izaći sa svojim predlogom pred Vladu. Minimalac nije promenjen pune tri godine.

Izvor: Vebsajt Novosti, J.Ž. Skenderija, 30.07.2016.
Naslov. Redakcija