Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA U PRVOM POLUGODIŠTU PORASLA 6,1 ODSTO


Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je za 6,1 odsto u prvom polugođu ove godine u odnosu na isti period 2015, dok je u junu zabeležila pad od 2,2 procenta u poređenju sa istim lanjskim mesecom, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na prosek u 2015. godini, industrijska proizvodnja u junu je bila veća za 2,8 procenata.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u junu u odnosu na isti mesec prošle godine, imali su snabdevanje elektičnom energijom, eksploatacija uglja, proizvodnja motornih vozila i prikolica, proizvodnja mašina i opreme i proizvodnja papira i proizvoda od papira.

Naime, u junu je zabeležen pad u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija od 20,3 odsto, i u rudarstvu za 17,3 procenta, dok je rast od 3,7 odsto registrovala prerađivačka industrija, u odnosu na juni 2015.

Proizvodnja energije je pala za 16,8 odsto, a kapitalnih proizvoda za 6,0 dosto, dok je povećana proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 6,8 procenata, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8 i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 procenat.

Prema desezoniranim podacima, industrijska proizvodnja u junu je bila manja za 0,9 odsto u odnosu na maj, dok je prerađivačka industrija ostvarila rast od 1,6 procenata.

Na godišnjem nivou je, prema desezoniranim podacima, industrijska proizvodnja u junu u odnosu na prosek u 2015. godini ostvarila rast od 1,6 odsto, a prerađivačka industrija od 4,8 odsto, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug, 29.07.2016.