Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVAC OD NAGODBI SA TUŽIOCEM NA PODRAČUN ZA TE NAMENE U TREZORU


Novac od nagodbi sa prestupnicima će ubuduće, da ne bi bilo zloupotreba, ići na jedan podračun u Trezoru, pišu današnje "Večernje novosti".

Počinioci krivičnih dela koji su pristali da priznaju krivicu i uplate novac u humanitarne svrhe u zamenu za odustajanje tužilaštva od gonjenja, za tri i po godine donirali su čak 8,5 miliona evra, navodi list.

Problem je, međutim, što niko nije kontrolisao te uplate, pa ne postoji evidencija za šta je tačno novac potrošen, napominju "Novosti" i preciziraju da će se ubuduće novac uplaćen po nalogu tužioca slivati na podračun za te namene u Trezoru.

"Načelo oportuniteta uvedeno je u Zakonik o krivičnom postupku 2001. godine. To je diskreciono pravo javnog tužioca da predoči licu da za određena dela, za koja je zaprećena mala kazna zatvora, može da prizna izvršenje i uplati novac u humanitarne svrhe, ispravi štetne posledice svog dela, ili pristane na rad u javnom interesu, u zamenu za odustajanje od gonjenja", kaže za list državni sekretar u ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Prema njegovim rečima, nije bilo gotovo nikakve kontrole, a humanitarne organizacije su samo ponekad u zahvalnicama izveštavale tužilaštvo na šta je novac potrošen"."

"Na svakih pola godine petočlana komisija raspisivaće konkurs za organizacije, javne ustanove i fizička lica koji žele da se bave humanitarnim radom. Oni su dužni da naprave projekat. Svi koji dobiju pare polagaće komisiji račune gde su ih potrošili", istakao je Ilić.

Izvor: Tanjug, vecernjenovosti.rs