Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZ PREDLOGA ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA IZBAČENI DELOVI KOJIM BI MEDIJIMA KOJE SU OSNOVALI NACIONALNI SAVETI MANJINA, BILA GARANTOVANA AUTONOMIJA UREĐIVAČKE POLITIKE


Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović upozorio je danas da će prema predlogu medijskih zakona Srbije, nacionalni saveti manjina dobiti politički monopol nad informisanjem na manjinskim jezicima, što je, prema njegovim rečima, "veoma zabrinjavajuće i neprihvatljivo". 

Sejdinović je rekao da su iz predloga Zakona o javnom informisanju i medijima izbačeni delovi kojim bi medijima koje su osnovali Nacionalni saveti manjina, bila garantovana autonomija uređivačke politike.

On je kazao da su ti delovi nestali iz predloga tog zakona, a nalazili su se u pojedinim verzijama nacrta.

"Stavovi koji su predviđali jasan mehanizam izbora upravljačkih tela i urednika manjinskih medija zamenjeni su formulacijom koja ne znači ništa i omogućava direktnu političku kontrolu nad manjinskim medijima", rekao je Sejdinović.

Dodao je da je u taj zakon u međuvremenu uvrštena odredba da će nacionalni saveti davati svoje mišljenje na konkursima za informisanje, koji će biti raspisivani na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Skrenuo je pažnju i na izlaganje poslanika Balinta Pastora tokom rasprave o zakonima, u kojem je najavio da će ta stranka podneti amandman na Zakon o javnim medijskim servisima, po kojem će se tražiti mišljenje nacionalnih saveta za izbor odgovornih urednika manjinskih programa.

"Time se podriva i autonomija javnih servisa definisana zakonom", rekao je Sejdinović uoči sutrašnje rasprave o amandmanima na predloge seta medijskih zakona u Skupštini Srbije.

"Kada se sve sabere, jasno je da neće postojati informisanje na manjinskim jezicima koje neće biti pod kontrolom nacionalnih saveta, što je veoma opasno", kazao je Sejdinović.

U Skupštini Srbije će biti održana rasprava o amandmanima na predloge seta medijskih zakona.

Izvor: Tanjug