Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: U radno vreme overa dokumenata za upis u školu i na fakultet besplatna


Javni beležnici pozivaju građane da u notarskim kancelarijama blagovremeno obave besplatnu overu dokumenata potrebnih za upis u srednje škole i fakultete, da bi se izbegle velike gužve.

- Overu fotokopija svedočanstava i diploma neophodnih za upis u srednje škole, kao i za prvi upis na fakultet, javni beležnici obavljaju besplatno u svih 197 kancelarija širom Srbije, svakog radnog dana od 9 do 17 sati - poručuju iz Javnobeležničke komore i podsećaju da je i pred godišnje odmore potrebno blagovremeno overiti saglasnosti za prekogranična putovanja maloletnika bez pratnje jednog ili oba roditelja. Overa ove saglasnosti iznosi 360 dinara po potpisu (dva javnobeležnička boda + PDV).

Javnobeležnička komora Srbije takođe podseća da beležnici, u izuzetnim situacijama, mogu da rade i van radnog vremena, ali za to im je potrebna posebna saglasnost Komore. U tom slučaju, i za besplatne i za redovne overe, građani plaćaju naknadu za rad van redovnog radnog vremena.

Notari, inače, ne naplaćuju ni overu dokumenata za potrebe konkursa za prijem u ustanove učeničkog i studentskog standarda, kao ni za potrebe konkursa za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita. Besplatno obavljaju i overe neophodne za upis u predškolske ustanove i osnovnu školu.

Budući da još nisu imenovani beležnici za područja četiri osnovna suda, u Dimitrovgradu, Knjaževcu, Majdanpeku i Sjenici, u tim mestima se overa može obaviti u sudovima.

Inače, od 2017. godine do danas, beležnici su obavili više od pola miliona besplatnih overa dokumenata, čime su građanima uštedeli oko 180 miliona dinara, kažu u Komori.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 28.06.2021.
Naslov: Redakcija