Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O DOPUNAMA ODLUKE O MERAMA ZA OČUVANJE I JAČANJE STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: Banke ne žure sa nižim učešćem od 10 odsto za kupovinu prve nekretnine


Da su prve banke već počele da odobravaju stambene kredite uz učešće od 10 odsto za kupovinu prve nekretnine, tvrdili su u Udruženju banaka Srbije. Međutim ni u jednoj banci nisu potvrdili da odobravaju ovakve zajmove. Bez obzira na Odluku o dopunama Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema ("Sl. glasnik RS", br. 84/2020) Narodne banke Srbije koja je stupila na snagu 20. juna 2020. godine, po kojoj se, umesto dosadašnjih minimalno 20 odsto, učešće smanjuje na 10 odsto, bankari napominju da nisu u obavezi da odobre kredit uz toliko ili bilo koje drugo učešće, jer se to radi shodno finansijskoj karti svakog klijenta.

Smanjenje učešća je jedan od predloga u sklopu zajedničke inicijatove Grada Beograda i Privredne komore Srbije, koju je Vlada Republike Srbije podržala, a NBS usvojio. Ova inicijativa, koja podrazumeva i druge pogodnosti - smanjenje kamate za prvi stambeni kredit, povrat PDV-a za 60 umesto dosadašnjih 40 kvadratnih metara, kao i niz drugih olakšica, poslata je premijerki Ani Brnabić, a očekuje se da je i Ministarstvo finansija podrži i odobri. Uprkos očekivanju da će se to brzo dogoditi, Ministarstvo finansija još ne reaguje - niti demantuje, niti podržava ovu najavu.

U Komercijalnoj, Vojvođanskoj i Banci Inteza kažu da propis još nije počeo da se primenjuje, da ima zainteresovanih klijenata, da se raspituju na društvenim mrežama, ali da nisu odobravali kredite uz 10 odsto učešća.

- Prema informacijama koje imamo, pojedine banke počele su da odobravaju stambene kredite sa 10 odsto učešća, što je nedavnom odlukom omogućila Narodna banka Srbije - kažu u UBS, ali nisu otkrili konkretno o kojim bankama je reč. - O pojedinačnim poslovnim politikama banaka ne bi bilo korektno da govorimo, za takvu informaciju valjalo bi se obratiti samim bankama.

Kako u UBS kažu, do sada su banke bile u obavezi da traže najmanje 20 odsto učešća pri odobravanju stambenih kredita, a sada je ta obaveza smanjena na 10 odsto za klijente koji kupuju prvu nekretninu. I dalje, međutim, postoji više kriterijuma na osnovu kojih banke odlučuju koliko će učešće odrediti za davanje stambenog kredita.

- Banke svaki zahtev za stambeni kredit posmatraju pojedinačno i procenjuju rizike - kažu u UBS. - Pri tome gledaju kreditnu sposobnost klijenta, analiziraju njegovu kreditnu istoriju i da li je uredno izmirivao ranije obaveze, a relevantan je i kvalitet nekretnine na koju se stavlja hipoteka. Naravno, važan je i nivo učešća. Tek uzimajući u obzir sve kriterijume, banke donose procenu rizika, a na osnovu toga i definišu uslove za kredit.

Kako naglašavaju, tih 10 odsto nije opštevažeća stopa, već samo mogućnost koja bankama daje veću fleksibilnost pri odobravanju kredita. Da li će je one iskoristiti, zavisi od svakog klijenta i svakog pojedinačnog zahteva za kredit.

Kamate na stambene kredite su možda najbolje u istoriji Srbije, a povoljnije su i od kredita u nekima od susednih zemalja. Prema podatku koji je objavljen na sajtu Narodne banke Srbije, prosečna kamatna stopa na stambene kredite kod nas je u martu iznosila 2,7 odsto. Poređenja radi, u Hrvatskoj se kamata kreće između 3,4 i 3,7 odsto, a u Crnoj Gori 5,45.

Kako su u većini banaka odgovorili, kredite odobravaju u skladu sa kreditnom politikom i još nisu počele da sprovode novu Odluku. Kako kažu, odluka Narodne banke Srbije je propisom omogućila da se smanji limit, pa banke imaju mogućnost odobravanja stambenog kredita u visini od 90 odsto vrednosti nepokretnosti pod hipotekom kao obezbeđenjem za kupovinu prve stambene nepokretnosti.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Caranović, 27.06.2020.
Naslov: Redakcija