Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENJEN KALENDAR UPISA U SREDNJE ŠKOLE: Liste želja se predaju 1. i 2. jula 2020. godine


Problemi u pojedinim školama, nastali zbog novog - digitalnog pregleda testova, promenili su i kalendar male mature. Umesto 29. i 30. juna, budući srednjoškolci će listu želja predavati 1. i 2. jula, a 5. jula će moći da provere da li su uneli tačne šifre obrazovnih profila i ulože žalbu za ispravke. U koju su školu raspoređeni, đaci će saznati 8. jula, a upis je "zakazan" dan kasnije. I pored poteškoća, nadležni su zadovoljni kako je protekao završni ispit.

Kako ističu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, najčešće greške koje su dovele do usporavanja procesa bodovanja su nepoklapanje ID obrasca učenika sa odgovarajućim testom, dostavljen primerak ID obrasca za učenika, a ne i za školu, nedostatak ID nalepnice na testu, ID nalepnica zalepljena ukrivo ili van predviđenog okvira, nepopunjavanje ličnih podataka na ID obrascu, ista ID nalepnica zalepljena kod dva učenika... Nadležni navode da od 66.955 učenika, koji su polagali završni ispit, manje od 300 njih nisu mogli da vide rezultat jednog od tri testa.

- Uvodi se potpuno novi sistem - navodi Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Kada uzmete u obzir sa koliko novca raspolažemo, koliko je zreo sistem i koje smo okolnosti imali da to sprovedemo, uradili smo fantastično dobro posao. Tokom male mature bilo je pet odsto komplikacija nastalih zbog nekih propusta, koji su zbunili softver.

Šarčević ističe da je, pored Novog Pazara, gde je u četvrtak ponovljeno polaganje kombinovanog testa u pet od 15 škola u tom gradu, nepravilnost zabeležena i u Nišu, na testu iz matematike. Ministarstvo ispituje te slučajeve, a prijavljeni su policiji i tužilaštvu. Ministar navodi da se pored ta dva slučaja, ostatak države dobro pokazao u sprovođenju male mature.

- Softverski način ocenjivanja male mature smanjio je broj pregledača sa 8.000 na 4.000 - rekao je ministar. Plan je da se narednih godina ceo postupak digitalizuje.

Učenici koji su pozitivni na kovid 19, kao i svi oni koji iz drugih razloga nisu bili u prilici da izađu na polaganje male mature u junskom roku, imaće u avgustu novu šansu, kao i njihovi vršnjaci koji su izašli u prvom roku.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. B., 28.06.2020.
Naslov: Redakcija