Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O STAROM SAJMIŠTU: Završetak Nacrta zakona očekuje se do septembra 2019. godine


Do septembra 2019. godine će biti završen Nacrt zakona o Starom sajmištu i sve analize neophodne da bi ustanova bila održiva i funkcionalna, potvrđeno je u Ministarstvu kulture i informisanja.

Tako će početi okončanje priče stare pet godina, kada je formirana komisija, na nivou Grada Beograda, na čelu sa vladikom Jovanom Ćulibrkom, sa zadatkom da osmisli uspostavljanje memorijalnog centra na levoj obali Save. U zemunskom logoru, koji su držali Nemci, a nalazio se na teritoriji NDH, za vreme Drugog svetskog rata ubijeno je oko 10.500 Srba, oko 6.300 Jevreja, kao i nekoliko stotina Roma i pripadnika drugih naroda.

Za obeležavanje ovog memorijala posebno je zainteresovana svetska jevrejska zajednica. Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental", upravo tim povodom posetiće se uskoro Srbiju. Ukoliko se kroz zakon ne budemo dostojno odnosili prema ovom mestu stradanja ogromno interesovanje Jevreja moglo bi da preraste u pritisak.

Donošenje Zakona o Sajmištu nekoliko puta je najavljivano, pa odlagano. Predsednik Srbije otvorio je ovu temu i prilikom susreta sa patrijarhom i episkopima tokom prolećnog Sabora SPC, i tada obećao da će posao biti okončan.

Sredinom maja formirana je interresorna radna grupa zadužena za utvrđivanje koncepcije, programskog sadržaja, davanje modela upravljanja memorijalnim kompleksom na Starom sajmištu.

- Buduća ustanova biće jedna od najkompleksnijih ustanova kulture, jer će u svom sastavu, pored muzeja, arhiva i biblioteke, imati i obrazovni i istraživački centar, ali i složenu upravljačku strukturu i stručna tela po uzoru na evropske modele - kažu u Ministarstvu kulture i informisanja.

Kako dodaju, radna grupa je odmah po osnivanju započela rad na izradi nacrta zakona. Nova ustanova, prema predlogu, zvaće se Memorijalni centar "Staro sajmište". Ali, zakon je mogao da bude donet još pre tri godine.

- Što se tiče komisije koju je osnovao Grad Beograd u saradnji sa Ministarstvom rada, zakon je mogao da bude donet sredinom 2016. Od tada je nastupio vakuum, zahvaljujući kom se u centralnu kulu, u kojoj su nekada bili ateljei, ponovo uselila jedna porodica. To se ne bi desilo da nije bilo bespotrebnog vakuuma - kaže vladika pakračko-slavonski Jovan, predsednik komisije koju su formirali Grad i Ministarstvo rada.

Sledeći sastanak radne grupe biće održan 1. jula i tada bi trebalo predstavnicima žrtava predstaviti novi model zakona.

Prvi predlog zakona predviđao je da na Sajmištu postoji krovna institucija, u okviru koje će biti muzeji Holokausta, srpskog stradanja i Porajmosa (romskog stradanja). Radna grupa sada razmatra koncepciju da memorijal bude posvećen isključivo stradanju u logoru Sajmište. U tom slučaju, paralelno će morati da se razmatra i budućnost Muzeja žrtava genocida, jedinstvenog na Balkanu i cenjenog u svetu, koji bi mogao da postane matična institucija, nadležna za slične institucije u Srbiji (npr. niški logor "Crveni krst" ili kragujevački "21. oktobar").

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 26.06.2019.
Naslov: Redakcija