Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA OTVORILA PREGOVARAČKO POGLAVLJE 9 O FINANSIJSKIM USLUGAMA: Daljim usklađivanjem sa standardima EU u oblasti bankarstva, osiguranja, tržišta kapitala i investicionih usluga obezbediće se dugoročna pravna i finansijska sigurnost koja je u interesu i finansijskih institucija, potencijalnih investitora i građana Srbije


U Briselu je, 27. juna 2019. godine, na Međuvladinoj konferenciji Srbija otvorila poglavlje 9 o finansijskim uslugama, u pristupnim pregovorima sa EU, i na kojoj je potpisan Instrument pretpristupne pomoći (IPA) za 2018. godinu u iznosu od 179,1 milion evra.

Delegaciju Srbije predvodila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović i evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han, potpisali su u Briselu paket pretpristupne pomoći IPA 2018 u iznosu od 179,1 milion evra.

U pitanju su bespovratna sredstva EU namenjena za podršku Srbiji na putu evrointegracija.

IPA program za 2018. godinu predviđa podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine, inovacija, razvoja turističke infrastrukture, kao i podršku ranjivim kategorijama stanovništva kroz održiva rešenja za smeštaj i zapošljavanje.

Program predviđa i intervencije u oblasti statistike, procesa evropskih integracija i usklađivanja sa EU standardima.

Preko IPA fondova EU pomaže i podržave zemlje koje su kandidati ili su na putu da postanu kandidati za članstvo u EU.

EU je u tu svrhu za Srbiju, za period od 2014 do 2020. godine, izdvojila 1,5 milijardi evra.

Johanes Han izjavio je da je Evropska unija otvorila sa Srbijom pregovaračko Poglavlje 9, vezano za finansijske usluge, i ocenio da se radi o važnom koraku, pošto Srbija ima velike koristi od stabilnog finansijskog sistema.

Važno je imati dobru kontrolu u finansijskom sektoru, kako bi se osigurali makrofinansijska stabilnost i ekonomski razvoj. U interesu Srbije je ograničiti izloženost poreskih obveznika i investitora opasnostima u finansijskom sektoru, rekao je Han.

Han je ocenio da vladavina prava i ekonomski razvoj predstavljaju srce procesa evropskih integracija.

U interesu je Srbije da ojača reforme, u skladu sa strateškim opredeljenjem za priključenje EU. Reforme se sprovode zbog građana, a ne zbog nekog funkcionera EU, izjavio je Han.

On je izneo podatak da je EU od 2007. godine pružila Srbiji finansijsku pomoć vrednu 2,7 milijardi evra i rekao da je sa Jadrankom Joksimović potpisao sporazum o godišnjoj pomoći iz predpristupnih fondova vrednoj 179 miliona evra.

To je ilustracija posvećenosti EU evropskim integracijama Srbije. Članice EU će uvek podržati otvaranje novih poglavlja ukoliko je država posvećena reformama, izjavio je Han i izrazio uverenje da će do kraja godine biti otvorena nova poglavlja.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je otvaranje Poglavlja 9 pokazatelj usklađenosti sa svim kriterijumima i merilima koje predviđa oblast finansijskih usluga i da je Srbija na putu ka EU uradila veliki deo posla u ovoj oblasti.

Oblast finansijskih usluga pokriva sektor banaka, osiguranja, bankarskih konglomerata, investicionih fondova, tržišta kapitala, strukovne penzije.

"Otvaranje Poglavlja 9 u dobroj meri govori da je Srbija na putu ka EU i da je već veliki deo posla uradila u ekonomskoj oblasti", rekla je Tabaković.

Ona je podsetila da je u decembru otvoreno poglavlje 17 koje se tiče ekonomske i monetarne politike koje takođe, kao i Poglavlje 9 (finansijske usluge) vodi NBS.

Tabaković je navela da je posebno važno da se zatvaranje Poglavlja 9 može očekivati odmah po otvaranju, zato što postoje administrativni kapaciteti i usklađenost domaće regulative sa regulativom EU.

"Do ulaska u EU mi ćemo morati da donesemo neke zakone, ali ne zato što oni danas ne postoje, nego zato što je to oblast u kojoj se svakodnevno rade unapređenja koja znače, na primer, zaštitu korisnika finansijskih usluga i sve veći i dublji obuhvat tih usluga i način kako se prati njihova primena, unapređuje upravljanje rizicima u poslovanju i to će značiti kontinuitet našeg usklađivanja do ulaska u EU", istakla je ona.

Ovo je jedna od oblasti koja je pokazala da zajednički rad daje najbolje moguće rezultate, naglasila je guverner NBS.

"Za sve one koji posluju na tržištu Srbije u oblasti finansijskih usluga, apsolutno nema nikakve razlike u odnosu na ono što je u EU ili nekih ograničenja kojih ima u Srbiji, a nema u EU. Otvaranje ovog poglavlja i njegovo zatvaranje, a konačno i pridruživanje, značiće da će i naša domaća regulativa i svi oni koji učestvuju na tom tržištu imati jedinstveni evropski pasoš da mogu da budu prisutni na tržištu EU, a ne samo u Srbiji", rekla je Tabaković.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.06.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija