Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: OD 8. JUNA 2016. GODINE ORGANI UPRAVE SU DUżNI DA PO SLUżBENOJ DUżNOSTI PRIBAVE PODATKE OD DRUGOG ORGANA UMESTO STRANAKA. SLUżBENICI KOJI NE BUDU RAZMENJIVALI PODATKE U ROKU OD 15 DANA, ZA PREKRšAJ ćE BITI KAżNJENI NOVčANO U IZNOSU OD 5.000 DO 50.000 DINARA


Građani Srbije će nova dokumenta ubuduće moći da vade samo sa ličnom kartom, izjavila je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Kori Udovički, dodajući da gradske uprave više nemaju prava da od građana traže podatke koje već imaju u službenim evidencijama.

Ministarka je, nakon razgovora sa gradskim rukovodstvom Čačka i načelnicima gradskih uprava, dodala da će sve lokalne samouprave u Srbiji do kraja godine morati da se pridržavaju tih novih pravila.

"Pozivam građane da insistiraju kod gradskih uprava da je lična karta dovoljan dokaz, to je javna isprava i nema potrebe da se uz nju još traže i podaci o državljanstvu ili iz matične knjige rođenih koji su u njoj", rekla je Udovički.

Ona je dodala da se u Ministarstvu već pripremaju inspekcije koje će u narednom periodu proveriti da li se i kako primenjuje Zakon o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016).

Izvor: Vebsajt Novosti, 29.06.2016.
Naslov: Redakcija