Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 30. JUNA 2016. GODINE ODRżANA SEDNICA ODBORA ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, TEHNOLOšKI RAZVOJ I INFORMATIčKO DRUšTVO - USVOJEN PREDLOG ODLUKE O DAVANJU SAGLASNOSTI VLADI REPUBLIKE SRBIJE DA OVLASTI DELEGACIJU REPUBLIKE SRBIJE DA PRIHVATI DA SE SPORAZUM O OSNIVANJU REGIONALNE KANCELARIJE ZA SARADNJU MLADIH, PRIVREMENO PRIMENJUJE DO NJEGOVOG STUPANJA NA SNAGU


Druga sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Na sednici održanoj 30. juna 2016. godine, članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo su razmatrali predlog Odluke o davanju saglasnosti Vladi Republike Srbije da ovlasti delegaciju Republike Srbije da prihvati da se Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, privremeno primenjuje do njegovog stupanja na snagu.

Snežana Klašnja, pomoćnik ministra u Ministarstvu omladine i sporta obrazložila je Predlog odluke, navodeći da se Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih nadovezuje na ciljeve navedene u okviru Berlinskog procesa i zasniva se na Zajedničkoj deklaraciji o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih na zapadnom Balkanu, potpisanoj 27. avgusta 2015. godine na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču.

Ona je istakla da je neophodno da Odbor da saglasnost za privremenu primenu Sporazuma pre nego što stigne u skupštinsku proceduru, jer je potpisivanje Sporazuma predviđeno za 4. jul 2016. godine u Parizu, na sledećem samitu zemalja Zapadnog Balkana. Njegovom primenom formiraće se tela Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koja su predviđena Statutom, a koju čine Upravni odbor, Sekretarijat, Savetodavni odbor i radne grupe. Takođe je dodala da su potpisnici Sporazuma pored Srbije i Albanija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Nakon diskusije koja je usledila, članovi Odbora su većinom glasova usvojili Predlog odluke o davanju saglasnosti Vladi Republike Srbije da ovlasti delegaciju Republike Srbije da prihvati da se Sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, privremeno primenjuje do njegovog stupanja na snagu.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Muamer Zukorlić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Dubravko Bojić, Fatmir Hasani, Marko Parezanović, prof. dr Marko Atlagić, Milena Bićanin, Miletić Mihajlović, dr Vladimir Orlić, prof. dr Žarko Obradović, Đorđe Kosanić, Željko Sušec, Ratko Jankov, prof. dr Ljubiša Stojmirović i mr Aleksandra Jerkov.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 30.06.2016.
Naslov: Redakcija