Zastava Bosne i Hercegovine

PREDNACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Udruženje pravnika Srbije završiće započeti posao državne komisije na kodifikaciji obligacionog, stvarnog, porodičnog i naslednog prava


Rad na Nacrtu Građanskog zakonika nastavljen je iako je vladina komisija prestala s radom. Udruženje pravnika Srbije završiće započeti posao na Prednacrtu Građanskog zakonika, o kome je već vođena višegodišnja javna rasprava. Rad na konačnoj verziji prednacrta bio je priveden kraju kada je Vlada Srbije 2019. godine donela odluku o prestanku rada Komisije za izradu Građanskog zakonika.

Udruženje pravnika Srbije ponovo je okupilo stručnjake koji su radili na tekstu budućeg građanskog zakonika. Nova radna grupa će nastaviti s radom. To je naš dug prema građanima Srbije. Razmatramo sve predloge koji su pristigli tokom javne rasprave, analiziramo prednacrt i sve primedbe – kaže prof. dr Miodrag Orlić, predsednik Udruženja pravnika Srbije.

Udruženje nije bilo aktivno zbog poznatih razloga izazvanih pandemijom, ali sada nastavlja saradnju s predstavnicima pravne nauke i prakse iz naše zemlje i celog regiona. Već je pripremljeno savetovanje, zajedno sa udruženjem pravnika Republike Srpske, koje će od 11. do 15. juna biti održano u Budvi, a raspravljaće se o aktuelnim temama, kao što su primena veštačke inteligencije u oblasti prava, pitanja radnog prava, osiguranja, ali i o novim idejama koje su bile aktuelne u Prednacrtu građanskog zakonika, kao što su eutanazija, surogat materinstvo, neimarsko pravo.

Posebno će biti zanimljiva tema o krivici kao osnovu građanskopravne i krivičnopravne odgovornosti, zatim o krivičnim delima iz zakona o deviznom poslovanju, pranju novca, problemima u postupku privatizacije. Pravnici će raspravljati i o javnobeležničkom sistemu, izvršenju, stečajnom pravu, zadužbinama, a takođe i o pravu na naknadu štete koju traže naslednici u slučajevima rehabilitacije.

Zadatak Udruženja pravnika Srbije je da se bori za pravedno pravo jer pravo može postojati samo ako teži pravdi. O odnosu prava i pravde pisano je mnogo, ali za nas ostaju one osnovne poruke – da je pravda najviša stožerna vrlina, a da je pravo put ka pravdi – kaže profesor dr Miodrag Orlić.

Podseća da je rimski pravnik Ulpijanus pre više od 2.000 godina uputio čovečanstvu tri važne poruke: Časno živeti. Nikoga ne povrediti. Svakom svoje dati.

To su poruke kojima se rukovodi i Udruženje pravnika Srbije kada ukazuje na zakone koji nisu pravedni. Jedan od takvih zakona, kaže profesor, jeste Zakon o privatizaciji, čije su nepravedne i štetne odredbe i danas na snazi. Zbog toga, ističe, naša zemlja danas gubi u arbitražnim sporovima i pred Evropskim sudom za ljudska prava, gde izlazi na videlo sve što je neko pokušao da zataška.

Rđave odluke dobijaju svoj eho na stranim sudovima. One se mogu utišati na domaćem terenu, ali izlaze na videlo u inostranim instancama – kaže dr Orlić.

Zbog inflacije propisa mnogo je neusaglašenih normi u različitim zakonima. Zato je kodifikacija građanskog prava neophodna. Kada je 2014. godine tadašnji ministar pravde Nikola Selaković zvanično otvorio javnu raspravu o Prednacrtu građanskog zakonika, poručio je da se u mnoštvu pravnih propisa niko ne snalazi lako, a da građansko pravo mora biti zasnovano na načelima savesnosti i poštenja.

Objašnjavajući odnos između malih pojedinačnih zakona, koji se stalno menjaju, i velike kodifikacije, profesor Orlić podseća na reči ministra Selakovića kojima je najavio početak javne rasprave: “Zakonodavac je umoran i rutiniran. Na delu je inflacija propisa koja usitnjava pravni sistem i stvara međusobno odvojena i gotovo ničim nepovezana ostrva pravnog poretka. Mnoštvo propisa ugrožava svest o obaveznosti prava.”

Prednacrt građanskog zakonika objedinjuje obligaciono, stvarno, porodično i nasledno pravo. Objavljen je u 12.000 primeraka u posebnom izdanju časopisa “Branič”, koji izdaje Advokatska komora Srbije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 30.05.2022.
Naslov: Redakcija